Pääkirjoitukset

Katainen tuulettaa kriitikoitaan

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on huojentunut mies, jolta on turha nyhtää kannanottoa erikseen kenenkään hänen seuraajaehdokkaansa puolesta.

Kokoomus tekee ratkaisunsa Lahden puoluekokouksessa ja yrittää pitää taustalla käytävän valtapelin poissa julkisuudesta.

Nyt esillä olevista ehdokkaista kaikki kolme ovat tunnettuja poliitikkoja.

Katainen tuli aikoinaan suoraan suuresta tuntemattomuudesta. Hän saattoi hyvinkin tarvita tukea puolueen entisiltä puheenjohtajilta, Ilkka Suomiselta ja Sauli Niinistöltä sekä muista vahvoista vaikuttajista Iiro Viinaselta.

Silloin kokoomus sai Kataisen valinnasta suoraan nostetta pian puoluekokouksen jälkeen pidettyihin eurovaaleihin.

Jyrki Katainen on saanut nauttia koko puoluejohtajan uransa ajan myötätuulesta. Hän voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että nyt on viisas aika lähteä, kun vielä kysytään, miksi.

Myönteisen julkisuuden maksimointi kelpaa tälläkin kertaa Suomen johtavalle europuolueelle.

Kokoomus ottaa politiikan keväästä kaiken irti yhdistämällä puheenjohtajakiertueen suoraan eurovaalikampanjointiin. Ennakkoäänestys alkaa runsaan viikon päästä.

Jyrki Kataisen vastaus Nato-keskustelun toppuuttelijoille on maalaisjärjen riemuvoitto Hämeen Sanomien haastattelussa (HäSa 6.5.). Hänen ja myös kokoomuksen suhtautuminen Nato-jäsenyyteen on ollut jo kymmenen vuotta myönteinen. Silti se yllättää aina.

Talouskriisien uutisoinnissa on pitkästä aikaa suvantovaihe, kun kotimaan ongelmat on hetkeksi sivuutettu, ja Euroopasta kuuluu, Ukrainaa lukuun ottamatta, jopa hyviä uutisia.

Ukrainan kriisikin on omiaan vain lisäämään kiinnostusta kansainvälisiin asioihin. Turvallisuus on suomalaisille ykkösasia, ja tapahtuminen valossa on käynyt kiistatta ilmi, että kansainväliset asiat on hoidettava hyvin. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

EU-vaikuttaminen ei ole B-luokan harrastustoimintaa, vaan kovaa työtä, kuten pääministeri Katainen luonnehtii. Äänestysvilkkaus voi hyvinkin nousta hänen ennakoimallaan tavalla.

Väistyvä pääministeri ei voi olla piikittelemättä EU:n vakauspäätösten kitkeriä kriitikoita siitä, että viimeksi Portugali on päässyt irti vakauspaketeista. Kreikan tilanne on vielä pitkään vaikea, mutta valo alkaa kirkastua tunnelin päässä: tuloja kertyy jo pikkuhiljaa valtiolle enemmän kuin menoja. Sekin on jo jotakin.

Jyrki Katainen heittää terävän piikin Perussuomalaisten Timo Soinin nahkaan eurokriisin hoidon vähättelystä. Katainen on ollut tekemässä kaikkia euromaiden tukipäätöksiä, joita vain vähän aikaa sitten vastustettiin.

Ihmetellä sopii Kataisen tapaan, miksi saavutetut tulokset eivät kelpaa. Tulipalo oli jälleen kerran ilmeisesti väärin sammutettu.

Katainen jakaa tukkapöllyä myös keskustalle. Ensin johtava oppositiopuolue vaatii Jyrki Kataisen eroa, ja sitten kun tämä ilmoittaa luopumisestaan, ei sekään kelpaa.