fbpx
Pääkirjoitukset

Katainen valitsi oikean linjan

Pääministeri Jyrki Katainen päätti noudattaa presidentti Mauno Koiviston viisasta neuvoa: ei pidä provosoitua, kun provosoidaan. Kataisen vastaus Italian Mario Montille oli suunnilleen se, että antaa miehen puhua.

Vaikka Monti hyökkäsi kohti Suomea, Katainen malttoi korostaa, että pääasia on eurooppalaisen talouskriisin kukistaminen. Tähän edes Italian Montilla ei voi olla lisättävää.

On surkuhupaisaa, että Italian suurlähetystö väitti Der Spiegelin haastattelua vanhentuneeksi, ennen Montin Suomen vierailua annetuksi.

Haastattelu oli tuore, sillä se suorastaan tulvi päivänkohtaista tietoa eurooppalaisesta politiikasta. Pääministeri jopa kertoi käyneensä Suomessa.

Saksalainen sanomalehti ei siis julkaissut vanhaa haastattelua.

Jossittelu sopii huonosti myös eurooppalaisen politiikkaan, joten siitä on lähdettävä, että tämän hetken italialainen ykköspoliitikko seisoo sanojensa takana.

Kannanotoista päätellen Montilla on kovin heikko ote parlamentaariseen kansanvaltaan. Hän kajoaa herkkään asiaan neuvoessaan myös Suomen Eurooppa-politiikasta vastaavia sulkemaan korviaan eduskunnan ääneltä.

Pääministeri jakoi ohjeen, jota hän ei varsinkaan itse pysty omassa maassaan noudattamaan. Ei pidäkään, sillä parlamentti on myös Italiassa erottamaton osa demokratiaa, vaikka Monti johtaa virkamieshallitusta.

Kun Monti heräsi ymmärtämään mitä oli puhunut, hän pahoitteli puheitaan.

Viittaus hallituksen velvollisuuteen sivistää parlamenttia lepää tyhjän päällä. Suomessa eduskunta on poikkeuksellisen hyvin perillä hallituksen Eurooppa-politiikan sisällöstä, missä ei pitäisi olla moitittavaa.

Perimmiltään Montin esiintymisessä on kysymys tavanomaisesti poliittisesta pelistä – tällä kertaa eurooppalaisella näyttämöllä.

Suomen moittiminen on Montin ase sekä Italiassa että Eurooppa-ympyröissä. Hän haluaa sanoa omilleen Italian talousongelmien syiden olevan maan rajojen ulkopuolella.

Tätä mieltä Monti ei tietenkään voi aidosti olla. Italia on elänyt yli varojensa ja siksi sitä koettelee nyt talouden ahdinko. Korkeiden lainakorkojen syyksi eivät kelpaa puheet vaan italialaiset teot – ja tekemättä jättämiset.

Mario Montin Suomen vierailu laskettiin onnistuneeksi. Neuvottelujen ilmapiiriä ja myös tuloksia kehui ensimmäisten joukossa pääministeri Jyrki Katainen.

Tulokset ovat jotain muuta kuin Suomessa kuviteltiin.

Arvostetuksi herramieheksi luokiteltu Monti taitaa olla poliitikko, jonka puheet muuttuvat tilanteen mukaan.

Italian pääministerin puheet voi siirtää historiaan.

Katse on suunnattava kohti Euroopan talouskriisin ratkaisemista aivan kuten Katainen tähdentää. Neuvo olisi parasta kelvata myös Italian pääministerille.

Kriisin hoidossa Suomi on linjansa valinnut ja sitä Italiankin sietää kunnioittaa.

Menot