fbpx
Pääkirjoitukset

Katainen voi päättää itse jatkostaan

Puoluejohtajan ura ei kestä ikuisesti. Ei varsinkaan nykyisessä median pyörityksessä. On puoluejohtaja tehnyt työnsä miten hyvin tahansa, alkavat julkiset spekulaatiot jatkamisesta ja seuraajaehdokkaista ennemmin tai myöhemmin.

Näin kävi aikoinaan Paavo Lipposelle (sd.) ja Matti Vanhaselle (kesk.). Nyt on vuorossa kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen.

Ylen A-studio kyseli puoluevaltuuston jäseniltä ja piirijohtajilta Kataisesta. Neljännes kyselyyn vastanneista oli valmis siirtämään hänet pois puoluejohtajan paikalta.

Tätä ennen Suomen Kuvalehti julkaisi artikkelin, jossa väitettiin, että Kataisen olisi tarkoitus keskustella asemastaan puheenjohtajana ja pääministerinä.

Kokoomuksen johtavat poliitikot ovat toistuvasti luonnehtineet spekulaatioita hölynpölyksi ja kuivan uutiskesän täytteeksi.

Yllätyksenä vaihtopuheita ei voi kuitenkaan pitää. Pikemminkin niitä voitiin jo odottaa. Katainen on johtanut kokoomusta pian vuosikymmenen ja istuu hallitusvastuussa toista kautta, ensin valtiovarainministerinä ja nyt pääministerinä.

Pitkä rupeama raskaissa tehtävässä kuluttaa kasvoja. Kun vielä kokoomuksen kannatus on lähtenyt alamäkeen ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on pääministerikyselyissä noussut Kataisen ohi, ovat kaikki ainekset vaihtopuheisiin koossa.

Katainen on ollut tärkeä mies kokoomukselle. Hän sai puolueen nousuun Ville Itälän epäonnistumisten jälkeen. Nuoren puoluejohtajan ansioksi tuli myös suositun Sauli Niinistön varjon karistaminen yltään. Itälä ei tähän kyennyt.

Kokoomus nousi Kataisen johdolla maan suosituimmaksi puolueeksi ja on pitänyt paikkaa pitkään.

Vasta kesän kynnyksellä keskusta on kirinyt gallupeissa kokoomuksen ohi.

Kataisella onkin vahva asema puolueessa spekulaatioista huolimatta. Jos hän itse haluaa, hän todennäköisesti voi jatkaa myös seuraavan puoluekokouksen jälkeen.

Vaikka kokoomuksessa yritetäänkin leimata Katais-spekulaatiot mätäkuun jutuiksi, jättävät ne jälkensä. Katainen joutuu toistuvasti vastaamaan kyselyihin asemastaan, eivätkä kyselyt ainakaan helpota pääministerin ja puoluejohtajan tehtävien hoitoa.

Kataista on jo luonnehdittu ”rammaksi ankaksi” eli puolitehoiseksi hoitamaan tehtäviään. Näin rankasta vaikutuksesta tuskin on kyse. Paljon riippuu myös Kataisesta itsestään. Jos hän löytää tekemisiinsä uuden vaihteen ja saa julkisiin esiintymisiin uutta pontta, voivat herkästi vaihtelevat poliittiset tuulet kääntyä myötäisiksi niin hänen itsensä kuin kokoomuksenkin kohdalla.

Helpolla ei käännöstä tehdä. Päälle painavat niin Himas-sotkut kuin hapuileva hallitustyö otsikoissa pysyvine Kreikka-tukineen.

Kaiken lisäksi ennusteet Suomen taloudesta sen kuin synkentyvät, ja hallituksen tavoite valtion velkasuhteen taittamisesta karkaa koko ajan kauemmaksi.

Menot