Pääkirjoitukset

Kataisen uutispommi yllätti kaikki

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) räjäytti poliittisen uutispommin. Hän ei jatka kokoomuksen puheenjohtajana kesäkuun Lahden puoluekokouksen jälkeen. Samalla vaihtuu maan pääministeri.

Maan seuraavan pääministerin nimi on arvailun varassa. Tavan mukaisesti se selviää eduskuntavaalien yhteydessä, kun tiedetään maan suurin puolue.

Ensi kesän jälkeen maan hallitusta johtaa, ei kansan, vaan kokoomuksen puoluekokouksen valitsema poliitikko.

Jyrki Katainen yllätti kaikki, ei vähiten eurovaaleihin ja pian myös eduskuntavaaleihin valmistautuvat kilpailijansa.

Oppositiopuolueetkaan, etunenässä keskusta ja Perussuomalaiset eivät alkuun osaa olla riemuissaan. Tilanne on hämmentävä: kummastakaan päähallituspuolueesta, kokoomuksen lisäksi SDP:stä ei tiedetä eduskuntavaaleihin käyvän puheenjohtajan nimeä. Se on aika ainutlaatuinen tilanne.

Jutta Urpilainen joutunee luopumaan valtiovarainministerin paikalta, jos Antti Rinne voittaa hänet SDP:n puheenjohtajakisassa.

Maan hallituksessa käy jo ilman Kataisen päätöstäkin pyörremyrsky. Kokoomusministereistä ovat ehdolla europarlamenttiin kuntaministeri Henna Virkkunen ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Vasemmistoliitto lähti jo. Seuraavaksi saattavat poistua takavasemmalle Vihreät.

Pääministeripuolueen paikalle jatkoa havitteleva kokoomus tarvitsee uskottavan veturin. Minkäänlaisiin johtajuuskriiseihin ei ole varaa.

Kataisen seuraajaehdokkaista poliittisesti tunnettu on vain elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Hän on kokenut ja pätevä, mutta vetoaa poliitikkona huonosti suuriin kansanjoukkoihin.

Kokoomuksen varapuheenjohtajat ovat Henna Virkkusta lukuun ottamatta suomalaisille tuntemattomia suuruuksia. Anne-Mari Virolainen Liedosta ja Janne Sankelo ovat tuoreita kasvoja, mutta juuri muuta heistä ei tiedetäkään. Virolainen on ehdolla eurovaaleissa. Sankelo taas on ensimmäisen kauden kansanedustajana kokematon.

Jos ja kun naisehdokkaat ovat kovassa kurssissa, saattaa mikkeliläinen kokenut kansanedustaja Lenita Toivakka olla vahvoilla.

Jyrki Katainen valittiin kymmenen vuotta sitten kokoomuksen puheenjohtajaksi Seinäjoella. Silloin hän oli vielä suurelle yleisölle täysin tuntematon. Se antaa uskoa myös seuraajalle.

Jyrki Kataisen ura kokoomuksen johdossa on kulkenut vaalivoitosta toiseen. Saamiensa suitsutusten jälkeen hän on joutunut seuraamaan valtiontalouden jyrkkenevää alamäkeä.

Kuluneen talven ja kevään päätökset ja paineet ovat olleet kovia. Viimeisin kehysriihi leikkauspäätöksineen jäi pääministeri Kataisen viimeiseksi.

Jyrki Katainen sanoo jatkoaikeistaan vain sen, että kansainväliset tehtävät kiinnostavat. Alexander Stubbille tähän asti povattu EU-komissaarin paikka on todennäköisesti yksi kyseisistä tehtävistä.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic