Pääkirjoitukset

Kataisen valinnalle hurrataan jo

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, 40, haluaa jatkaa puoluejohtajana. Hän kertoi suunnitelmistaan sunnuntain Ylen pääministerin haastattelutunnissa. Asiasta päättävä kokoomuksen puoluekokous pidetään kesäkuussa Rovaniemellä.

Kataisen valinta kutistuu pelkäksi puolue-elämän muodollisuudeksi. Sopivan ikäinen, koulutettu, kokemusta kerännyt ja oppia saanut kansanedustaja ja pääministeri on lähes ihanne maan suurimman puolueen johtoon.

Katainen on johtanut kokoomusta vuodesta 2004. SDP:stä siirtyi sivuun Eero Heinäluoma, keskustassa ensin Matti Vanhanen ja seuraavaksi Mari Kiviniemi, mitkä ratkaisut kertovat politiikan viime vuosien kovista myrskyistä.

Niistä Katainen on selvinnyt kuivin sukin. Kokoomuksen jättivoitto viime eduskuntavaaleissa kaatui loppusuoraan, silti puolue nousi maan suurimmaksi puolueeksi.

Olisi erittäin yllättävää, jos Katainen saisi vastaehdokkaan. Näyttää vahvasti siltä, että kokoomusväki pääsee kehumaan omaansa ja seuraavaksi on ilman vaalia puheenjohtajan kukituksen aika.

Äänestäminen on erottamaton pala demokratiaa, kokoomuksessa ei tällä hetkellä ole aitoa tarvetta Kataisen suosion mittaamiseen. Kokoomuslaiset tukevat häntä, mikä ei toki tarkoita sitä, etteikö esiripun takaa paljastuisi myös tyytymättömyyttä.

Katainen on yli kaiken pääministeri, Suomen ”toimitusjohtaja”. Kokoomuksen puoluekoneen pyörittämisessä on keskeinen henkilö puoluesihteeri Taru Tujunen.

Kataisen taistelukenttänä pystyy tästä eteenpäinkin maan hallitus, jonka synty otti poikkeuksellisen koville. Suomi oli ajautumassa poliittiseen kriisiin, viime hetkellä kokoomus ja SDP löysivät toisensa ja niin myös neljä muuta puoluetta saivat paikkansa hyvin laajapohjaisessa hallituksessa.

Hallituksen ennustettiin ajavan karille valtion tulojen ja menojen tasapainottamista koskevissa hankalissa neuvotteluissa. Poliittisesta kriisistä olisi tullut totta, jos hallitus ei olisi löytänyt sopua valtion tuloista ja menoista maaliskuun kehysriihessä.

Kehysriihestä tuli lähes hallituksen näytös. Sovinnon sisällössä on tilaa paljon edelleen jatkuvalle arvostelulle, yllättävintä oli ratkaisujen synnyn nopea aikataulu.

Hallitus halusi selvästi todistaa toimintakykynsä.

Pääministeri johtaa hallitusta, joten Kataisella on keskeinen rooli hallituksen yhteistyön sujumisessa, jopa sen tiivistymisessä. Selitys hallituksen orastavalle myötätuulelle löytyy kuitenkin varsinkin demarileiristä.

Eduskuntavaalit ovat vuoden takaista poliittista historiaa. Aikaa on kulunut niin paljon, että SDP ja puoluejohtaja Jutta Urpilainen ovat rohjenneet ottaa etäisyyttä puolueen vaaliohjelmiin. Tästä kertoo yksin se, että hallitus nosti arvonlisäveroa prosenttiyksiköllä.

Seuraava pääministerin ja hallituksen testi on valtion ensi vuoden budjetin kokoaminen.