Pääkirjoitukset

Kataisesta komissaarien komissaari

Suomen entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) jatkaa EU:n komissiossa nykyisen pätkäpestinsä jälkeen myös marraskuussa alkavan viisivuotiskauden.

Eurovaalien jälkeinen vallanjakokierros alkaa olla päätöksessään. Tosin EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin keskiviikkona nimeämä komissio tarvitsee vielä taakseen EU-parlamentin hyväksynnän.

Kataisesta tulee odotetusti yksi uuden EU-komission seitsemästä varapuheenjohtajasta.

Kataisen vastuualueina salkuttomana komissaarina ovat työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky. Tehtävä on erittäin tärkeä, koska kaikki toimenkuvaan kuuluvat asiat ovat EU:lle aivan keskeisiä nyt ja tulevaisuudessa.

EU:ssa ollaan siirtymässä akuutin talouskriisin hoidosta kasvun ja työllisyyden rakentamiseen, mitä ilman hyvinvointia ei ole sen paremmin Kreikan kaltaisissa kriisimaissa kuin taloutensa Suomen tavoin jotenkuten hoitaneissakaan.

Tällä hetkellä Jyrki Katainen toimii talous- ja raha-asioiden komissaarina tehtävänsä pian jättävässä komissiossa. Se antaa hyvät lähtökohdat uuteen tehtävään, jossa hänen on arveltu valvovan muun muassa uuden talouskomissaarin, Ranskan entisen valtiovarainministerin Pierre Moscovicin toimintaa.

Katainen pitänee silmällä ennen muuta budjettikurin pitävyyttä.

Lisäksi komission varapuheenjohtajien vastuulle on tulossa ”laajempien kokonaisuuksien koordinointi”. Tästä yleisestä luonnehdinnasta voi päätellä, että toimenkuvat ovat vasta muotoutumassa, eikä valtapelikään vielä ole ohi.

Kataista on kutsuttu jo sekä superkomissaariksi että Junckerin oikeaksi kädeksi. Ylisanoilla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä Brysselin valtavan komissiorakennuksen eli Berlaymontin käytävillä.

Komissaarien komissaarina Jyrki Kataisesta paljolti itsestään riippuu, miten hän pystyy tulevaa asemaansa käyttämään. Aikaisemmin ei komission varapuheenjohtajilla ole ollut juuri lainkaan valtaa.

Varapuheenjohtajan tehtävä Jean-Clauden Junckerin sisäpiirissä on erittäin merkittävä myös Suomelle.

Jättimäisen EU-komission asema on uudistuneessa vallanjaossa säilynyt keskeisenä: vain komissiolla on oikeus tehdä lakialoitteita, ja Euroopan parlamentti ja neuvosto päättävät asioista sen ehdotusten pohjalta.

Jyrki Katainen oli Suomen virallinen ehdokas komissioon. Hän ei kuitenkaan tehtävässään edusta Suomea, vaan Euroopan unionin yhteistä etua, mikä on hyvä muistaa.

Katainen peri nykyisen pätkäkomissaarin tehtävänsä europarlamenttiin siirtyneeltä keskustan Olli Rehniltä. Häntä ennen suomalaiskomissaarien päänavaajana toimi jo 1990-luvun puolivälistä alkaen Erkki Liikanen (sd.), joka vaikuttaa nykyään Suomen Pankissa.

EU-komission varapuheenjohtajan paikka ei jää varmasti viimeiseksi vaikutusvaltaiseksi tehtäväksi myöskään Jyrki Kataiselle.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic