Pääkirjoitukset

Katkeraa kalkkia kehyskunnille

Kumpi on tärkeämpää, taata kansalaisille tasapuolisesti peruspalvelut vai kuntaraja?

Kunnat säästävät itseään parhaillaan hengiltä. Kuntaliitos ei silti tule harkintaan ennen kuin viimeinen on sammuttanut valot.

Tällä viikolla monessa valtuustossa on otettu kantaa siihen, mihin suuntaan lähdetään tekemään kuntarakenneselvitystä. Päätös on tehty valtion pakottamana paitsi vajaan 2 500 asukkaan Ypäjällä. Se ilmoittaa ykskantaan, ettei aio selvittää kenenkään kanssa mitään.

Päätöksenteossa on nähty innovatiivisia piruetteja. Hattulassa päätettiin lähteä mukaan Hämeenlinnan ja Janakkalan yhteiseen selvitykseen, mutta vasta, kun eduskunta on hyväksynyt sote-järjestämislain.

Kunnilta edellytetään selvitystyön aloittamista pikimmiten.

Sote-laista ei ole vielä tehty edes esitystä. Lain hyväksymisen arvellaan menevän ainakin alkukesään, ellei pitemmällekin.

Toisaalta Hattulassa sanotaan, että ollaan mukana selvitystyössä, vaikka valtuusto päättikin toisin. Onko tämä loogista ja suoraselkäistä?

Janakkalassa on arvottu, kuinka moneen suuntaan selvityksiä lähdetään tekemään. Lopulta Hämeenlinnan ja Hattulan suunta valikoitui ainoaksi.

Kunnat lähtevät yhdessä etsimään kuntaselvittäjää, jonka kaikki kolme kelpuuttaisivat työhön.

Erityistä kuntajakoselvittäjää ei kehyskunnissa haluta, koska hänen pelätään suhtautuvan lähtökohtaisesti myönteisesti kuntaliitokseen.

Hänen arvellaan laativan sellaiset rätingit, että yhdistyminen jää ainoaksi mahdollisuudeksi.

Lisäksi peikkona on Petteri Orpon (kok.) työryhmän idea, että kuntaliitoksista voidaan järjestää alueellinen kansanäänestys, jossa kaikki äänet lasketaan yhteen yli kuntarajojen.

Hämeenlinnalta oli ehkä viisautta, ettei se lähtenyt heti hakemaan erityisselvittäjää. Forssasta saadut kokemukset osoittavat, millainen peikko asia on.

Jos kaikille sopivaa selvittäjää ei löydy vuodenvaihteeseen mennessä, asiaan pitää palata uudestaan. Muuten valtiovarainministeriö määrää erityisselvittäjän pyytämättä ja yllättäen kuten entiselle tytölle.

Forssan seudulla kaupunki sai lopulta tarpeekseen naapurinkuntien jahkailusta ja päätti tällä viikolla pyytää erityistä kuntajakoselvitystä.

Tämä on herättänyt todella pahaa mieltä ja ankaraa närästystä naapurikunnissa.

Jopa Forssan seudun kruununjalokivi, yhteinen hyvinvointikuntayhtymä on uhattu kaataa tämän vuoksi. Se ei olisi kenenkään etu ja tuskinpa siihen päädytäänkään.

Kaupungin päätös ei tosin tasoita maaperää mahdollisille kuntaliitoksille. Ruotsalaistyyppinen diskuteeraaminen saattaisi viedä pitemmälle.

Kovin pitkiä aikoja näille keskusteluille ei kuitenkaan ole, joten osanottajien pitäisi olla tosissaan.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic