Pääkirjoitukset

Kaupan kassa kilisee suhdanteista huolimatta

Kaupan kassa kilisee tänäkin jouluna iloisesti. Joulumyynti sujuu lähes entiseen malliin heikosta suhdanteesta huolimatta. Kauppa on ennustanut joulunajan kokonaismyyntiin puolentoista prosentin laskua, mutta hienoisen notkahduksen syyt löytyvät enemmänkin hintojen halpenemisesta.

Kauppa elää joulukuussa vuoden kovinta sesonkiaan. Kauppaa tehdään viidenneksen enemmän kuin muina kuukausina. Joulun vaikutus kaupan myyntiin on satoja miljoonia euroja joka vuosi. Päivittäistavarakaupassa ero on vähäisempi, mutta lahjapaketteihin käärittyjen erikoistavarakaupan tavaroiden myyntimäärät kasvavat tänäkin vuonna merkittävästi.

Kauppa ennakoi neljättä niukempaa vuotta joulukauppaan. Talouskasvu on nollassa ja kuluttajien ostovoima on pudonnut. Huoli on puserossa, mihin suuntaan maan talous ja ennen muuta oma talous on kääntymässä lähiaikoina.

Synkät talousennusteet ja hallituksen kovat suunnitelmat leikkauksista ovat leikanneet kulutusintoa, mutta joulumyynti on kuitenkin oma lukunsa. Kauppa saattaa törmätä niukempaan myyntiin heti alkuvuoden aikana.

Joulukaupan kasvun katkeaminen on ohjannut kauppaa uusiin ratkaisuihin. Joulunpyhien jälkeen perinteisesti alkaneet alennusmyynnit näkyvät tarjouksissa jo joulun alla, ja niitä myös hyödynnetään innokkaasti jouluostoksilla. Joulun aluspäivien alennusmyynnit ovat tulleet jäädäkseen.

Suuri osa suomalaisista käyttää niukoista ajoista huolimatta jouluostoksiinsa yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina. Pankkikonserni Nordea on laskeskellut joulun kulutukselle hinnankin. Joulun lahjoihin käytetään keskimäärin 300 euroa ja muihin hankintoihin parisen sataa.

Kotimainen kulutus pitää vaisun viennin ja olemattoman kasvun aikana talouden pyöriä pyörimässä ainakin vielä vuoden vilkkaimmalla viikolla.

Uusi vuosi näyttää edelleen harmaalta myös kaupalle. Aukioloaikojen vapauttaminen oli normien purkamista, ei niinkään lisäpotkua kaupan myyntiin. Leikkaukset ja kustannuksien kasvu heijastuvat entistä enemmän myös kulutustottumuksiin.

Kotimaisessa kysynnässä ei juuri näy kasvun merkkejä. Kaupan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan takuuvarmasta joulumyynnistään tänäkään vuonna.