Pääkirjoitukset

Kauppakeskukselle oli tilausta

Moottoritien katteen päällä vietetään noin kolmen kuukauden kuluttua suuria avajaisia. Siitä onkin jo tovi, kun Hämeenlinnassa on avattu kokonainen uusi kauppakeskus.

Tällä hetkellä noin 26 000 neliön suuruisen keskuksen liiketilasta on vuokrattu jo 94 prosenttia. On ilmeistä, että avajaisten aikaan joukossa ammottaa myös muutama tyhjä kauppapaikka. Näinkin suurta täyttöastetta voidaan silti pitää saavutuksena.

Taloudellisesti epävarmoina aikoina tyhjiä liiketiloja on totuttu näkemään suuremmissakin kaupungeissa. Hämeenlinnassa on selvästikin ollut tilausta uusille kauppapaikoille.

Kauppakeskus Goodmaniin on tulossa noin 70 yritystä, joista valtaosa tosin muuttaa kaupungin sisällä. Käytännössä esimerkiksi Kauppakeskus Linna tulee ammottamaan tyhjyyttään Goodmanin avajaisten jälkeen.

Vanhojen yritysten lisäksi uuteen kauppakeskukseen on kuitenkin saatu myös ilahduttava määrä täysin uusia tulijoita, joista osa on kokonaisia tavarataloja. Myös kaupungin ravintolaelämä näyttäisi saavan syksyllä kaivatun piristysruiskeen lukuisista uusista ruoka- ja kahvilapaikoista.

On selvää, että moottoritien kate vilkastuttaa Hämeenlinnan kaupallista keskustaa. Parhaimmillaan se tuo asiakkaita myös keskustan kivijalkaliikkeisiin. Täytyy muistaa, että tällä hetkellä hämeenlinnalaiset kantavat esimerkiksi vaate-euronsa pitkälti naapurikaupunkeihin.

Toivoa sopii, että tyhjiksi jääneet liiketilat pikkuhiljaa täyttyvät uudelleen katteen kauppakeskuksen imussa. Tähän mennessä Hämeenlinnassa on jouduttu tarjoamaan kiinnostuneille kaupan alan yrittäjille ei-oota. Nyt kaupungissa on, mistä valita.

Moottoritien kate on hyvä esimerkki siitä, että isoa kalaa kannattaa aina pyytää. Ei se ota, jos ei annakaan. Näin on uskottu Hämeenlinnassa, jossa kaupunki on tarttunut viime vuosina mielikuvituksellisiinkin tarjouksiin.

Lähiviikkoina selviää, kannattiko vuosien vääntö Sunny Car Centerin puuhamiesten kanssa. Kirstulan autokaupan keskus on saanut jatkoaikaa tontin ostohinnan suorittamiseen näillä näkymin elokuun 11. päivään saakka. Silloin Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee asiaa, oli rahoja kuulunut tai ei.

Toistaiseksi rahoja ei ole kassaan kilahtanut, mutta yhtiön johto on vakuuttanut niiden olevan olemassa. Sekin on positiivista, että kaupungin ja autokaupan keskuksen johtajilla on jatkuva puheyhteys.

Kaikki on nyt kiinni kansainvälisistä rahoittajista. Heiltä toivoisi nyt hieman suurempaa reagointinopeutta, sillä Hämeenlinnassa aletaan jo hermostua jatkuviin jatkoaikapyyntöihin.

Mikäli kauppa peruuntuu, kaupunginhallitus saa toivottavasti vielä syksyn aikana pähkäiltäväkseen vaihtoehtoisia suunnitelmia Kirstulan pelloille. Näin hyvää liikepaikkaa moottoritien kupeessa tuskin kannattaa vuosikymmeniksi jättää kasvamaan koiranputkea.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic