Pääkirjoitukset

Kauppasodat tuovat epävarmuutta Suomeen

Donald Trumpin huutelut heiluttavat EU:n yhtenäisyyttä ja maailman taloutta.
Lahtelaisella toisen polven ministerillä Ville Skinnarilla riittää kauppamatkoja maailmalla. Skinnari kuvattuna SDP:n vaaliavauksessa viime tammikuussa Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen
Lahtelaisella toisen polven ministerillä Ville Skinnarilla riittää kauppamatkoja maailmalla. Skinnari kuvattuna SDP:n vaaliavauksessa viime tammikuussa Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen

Antti Rinteen (sd.) tuore hallitus ottaa talouden ja työllisyyden tavoitteissa sellaista etukenoa, että jossakin vaiheessa voivat painovoiman lait tulla vastaan.

Viennistä elävälle Suomelle maailmalta tulevat sekavat talousviestit tuovat paljon epävarmuutta lähivuosiin.

Maailman talous jakautuu vahvasti kolmeen napaan; Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Euroopan unioniin. Kahden ensimmäisen uhittelu on antanut aiheen nimittää aikakautta kylmäksi kauppasodaksi.

Presidentti Donald Trump ravistelee mieluusti EU:n yhtenäisyyttä sekä Nato-lausunnoillaan että muilla arvaamattomilla heitoilla.

EU on jähmettynyt aivan liikaa brexitin ympärille. Britannian konservatiivipuolue valitsee kuukauden päästä itselleen puheenjohtajan ja sitä kautta maalle pääministerin. Todennäköisintä on, että Iso-Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta. Iso-Britannia on Suomelle tärkeä kauppakumppani ja joka tapauksessa tiedossa on häiriöitä ja sekavia vaiheita.

EU on Suomen viennin kannalta oleellisin, mutta ponnistuksia pitää suunnata niin Kiinaan, Venäjälle, Japaniin kuin Etelä-Amerikkaan.

Mielenkiintoista on, että Euroopassa paras talouskasvu on meneillään autoritäärisesti johdetuissa Puolassa ja Unkarissa.

Suomella on toimivat suhteet Kiinaan. Eniten sinne viedään sellua sekä koneita ja nyt myös elintarvikkeita. Venäjä on suuri mahdollisuus riippuen kuinka maa saa talouttaan kuntoon.

Japani ja Etelä-Amerikka ovat selkeitä näytönpaikkoja tuoreelle ulkomaankauppaministerille Ville Skinnarille (sd.).

Afrikka rakentuu eri tavalla kuin muut maanosat. Esimerkiksi tietoliikenteessä ja energiassa laajassa maanosassa voidaan muualla käytyjä kehitysvaiheita jättää kokonaan väliin.

Kaikki nämä ovat merkittäviä mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

Unohtaa ei pitäisi myöskään Pohjoismaiden yhteistyötä. Yhdessä ne ovat kuitenkin Yhdysvaltain Kalifornian osavaltion kokoinen talousalue.

Sen verran sekavaa meno maailmalla on, että Rinteen ja kumppanien kannattaa pitää kotinurkat kunnossa.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic