Pääkirjoitukset

Kauppasotaan taas uusia kierroksia

Yhdysvallat ja Kiina pelaavat kauppasodassa yhä kovenevin panoksin. Nyt ylittyy jo kattona pidetty 25 prosentin raja tullimaksujen nostamisessa, ja lisää on tulossa.
Kuva: JEFF J MITCHELL / EPA

Viime lauantaiyönä Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti uusista korotuksista. Hänen mukaansa niille Kiinasta tuoduille tuotteille, joiden kokonaisarvo on yli 250 miljardia, tullimaksu nousee 30 prosenttiin.

Näillä puheillaan Trump lähestyy jo vaalilupauksiaan. Hän puhui Kiinan tullimaksujen nostamisesta 35 prosenttiin.

Yhdysvalloissa osakeindeksit notkahtivat voimakkaasti viime viikolla. Nyt odotetaan pelonsekaisin tuntein, mitä tapahtuu tänä aamuna. Yleinen arvio on, että laskusuunta pörssikursseissa vain jyrkkenee ja Yhdysvalloista lasku leviää nopeasti Aasian ja Euroopan pörsseihin.

Tunnelma lauantaina G7-maiden huippukokouksessa Ranskassa oli apea, eikä kauppasodalle nähty päätepistettä. Yhdysvaltain kova painostus ei juuri Kiinan päättäjiä horjuta. He ovat vastanneet Trumpin tullikorotuksiin samalla mitalla.

Uusia kierroksia saanut kauppasota heijastuu vääjäämättä maailmantalouteen. Kasvu hidastuu ja synkimmät arviot puhuvat jo taantumasta etenkin teollisuudessa.

Suomen talouden kasvuun kauppasota vaikuttaa erityisen haitallisesti. Suomi elää viennistä ja viennistä isoa osa on investointitavaroita. Kun näkymät hämärtyvät, investointeja siirretään tuonnemmaksi.

Yhdysvaltojen taloudesta yli 70 prosenttia koostuu kotimaisesta kulutuksesta. Vailla vaikutuksia ei maailmantalouden kasvun hiipuminen kuitenkaan ole. Kun epävarmuus kasvaa, kuluttajat ostointo hiipuu ja ryhdytään säästämään pahan päivän varalle.

Kaiken lisäksi Kiina kielsi jo yhdysvaltalaisen soijan tuonnin ja pyrkii iskemään tulleilla Yhdysvalloille strategisesti tärkeisiin toimialoihin.

Donald Trump käy kovilla kierroksilla. Hän pyrkii kaikin keinon varmistamaan asemaansa niin, että tulisi valituksi uudelleen. Vaalit käydään runsaan vuoden kuluttua.

Trumpin tekemiset ovat alisteisia tälle tavoitteelle. Hän haluaa täyttää hurjimmatkin vaalilupauksensa. Eikä hän pyri koko kansan presidentiksi monen edeltäjänsä tavoin. Hänelle riittää omien kannattajiensa tyytyväisenä pitäminen.

Kauppasodassakin hän haluaa vastata ennen vaaleja tekemäänsä lupaukseen Kiinan kuriin pistämisestä.

Menot