Pääkirjoitukset

Kaupungin talous oikeaan suuntaan

Hämeenlinnassa maisteltiin pitkästä aikaa harvinaista herkkua, kun kaupunki tiedotti vahvasti plusmerkkisestä viime vuoden tilinpäätöksestään. Edellisestä kerrasta onkin jo vuosia, sillä vuodelta 2007 kirjattiin ylijäämäinen tilinpäätös.

Viime vuodelta kertyi ylijäämää noin 7,5 miljoona euroa. Sillä ei kuitenkaan vielä tilejä kestävästi ja kerralla tasattu, sillä kaupungin taseessa on edellisvuosien kattamatonta alijäämää 13,3 miljoonaa euroa. Jos hyvä vire jatkuu, Hämeenlinna on matkalla kohti tasapainoista taloutta.

Merkillepantavia myönteisiä yllätyksiä ovat verotulojen ja valtionosuuksien kertymä yli talousarvion sekä henkilöstökulujen 3,4 miljoonan euron alittuminen budjetoidusta. Kaupungin palveluksessa on entistä terveempää joukkoa, sillä sairauslomapäivien määrä on vähentynyt merkittävästi.

Valtionosuudet ja verotulot sattuivat viime vuonna kohdalleen, mutta kestävästi niiden nousun varaan ei voida taloutta rakentaa. Valtio on jatkuvasti leikannut kunnille maksamiaan osuuksia ja niin tehtiin taas toissaviikkoisessa kehysriihessä. Valtiolta heruu tänä ja erityisesti ensi vuonna vähemmän rahaa kunnille kuin edellisvuosina.

Kuntalaisten veronmaksukyky on suoraan riippuvainen talouden suhdanteita ja tässä suhteessa tulevaisuus ei näytä kovin rohkaisevalta. Tähän asti Hämeenlinnan seudun työttömyysluvut ovat olleet maan keskiarvon alapuolella, mutta tuoreimmat tilastot osoittavat työttömyyden lähteneen taas kasvuun.

Kaupunki kirjasi omaisuutensa myynnistä myyntivoittoa 2,6 miljoonaa. Tulo on kertaluonteista ja sitä riittää niin pitkään kuin riittää myytävää omaisuutta ja sille ostajia. Kaupunkilaisia edelleen puhuttava energialaitoksen kauppa tuottaa jatkuvasti. Osa kauppasummasta on sijoitettuna ja sijoitukset tuottavat hyvin. Rahoitustuotot olivat yli kaksi miljoona euroa rahoituskuluja suuremmat.

Velkataakkaansa kaupunki ei viime vuonnakaan keventänyt ja jokaista kaupunkilaista kohti on velkaa 2 874 euroa, mikä on itse asiassa parisataa euroa enemmän kuin viime vuoden tilinpäätöksessä. Toisaalta lainakorot ovat jo pitkään olleet poikkeuksellisen alhaalla. Lainanotto on kosolti edullisempaa kuin tuottavan omaisuuden tai sijoitusten myynti investointien rahoittamiseksi. Halvan lainarahan ei kuitenkaan pidä antaa sokaista, sillä ylivelkaantumisessa on aina omat ongelmansa.

Viime vuoden tilinpäätöksen perusteella Hämeenlinnan kaupunki on oikealla tiellä. Menot on vastakin pidettävä tiukassa kurissa ja budjetin ylityksiin on puututtava viipymättä. Kaupunginvaltuusto nosti veroprosentin viime syksynä 20,25 prosenttiin, mikä on korkea, joskaan ei ainutkertainen muiden kaupunkien joukossa. Hämeenlinna on kuitenkin jo niin ankara verottaja, ettei kuluvalla vaalikaudella, eikä hevin vielä seuraavallakaan kovin kevein perustein veroprosenttia koroteta.

Tulevat tilinpäätökset on pidettävä ylijäämäisenä tiukalla kulukurilla, tuottavuutta kasvattamalla, hyvällä johtamisella ja motivoivalla henkilöstöpolitiikalla, ei verojen ja maksujen korotuksilla.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic