Pääkirjoitukset

Kaupunginhallituksen potkut eivät avaa solmua

Moni hämeenlinnalaisvaltuutettu totesi maanantaisessa historiallisessa kokouksessa, että prosessista on otettava opiksi. Kaupunginhallitusta joudutaan harvoin erottamaan. Siihen johtaneita syitä on analysoitava.

Mitä prosessista voi ottaa opiksi? Monikin voi muuttaa toimintatapojaan. Molemmin puoli blokkirajaa on toimittu välillä ylimielisesti. Täytyy silti olla todella suuri optimisti uskoakseen, että opiksi otetaan.

Jotta katseet voidaan taas kääntää tulevaisuuteen, valtuustoryhmien pitää olla omassa keskuudessaan aktiivisia.

Ensinnäkin korkean profiilin poliitikot voivat pohtia omaa käytöstään. Onko aina pysytty totuudessa? Onko totuudesta kerrottu sen kaikki puolet vai onko jätetty osa totuudesta valottamatta? Osatotuus on sama kuin vale.

Valtuustoryhmien syvät rivit, ne valtuutetut, jotka eivät paistattele julkisuudessa, voivat myös kovistella johtohahmojaan toimimaan sovinnollisemmin.

Nythän koko kunnallispoliittista ilmapiiriä leimaa muutaman johtavan poliitikon riitely ja kyräily, joka ei tähän pääty.

Kaupunginhallituksen erottaminen sillä perusteella, että yksi sen jäsen eli Kari Ilkkala (ps.) on tunnustanut tietovuodon, on sinänsä selvä asia. Sen sijaan Lulu Ranteen (ps.) tilanne siirtyy uuden kaupunginhallituksen harkittavaksi.

Pohjana on kuntalain 40. pykälä, jossa viitataan virkarikokseen tai muuten velvollisuuksien vastaiseen menettelyyn.

Tämä voi olla uusi riidan siemen, joka jälleen kääntää huomion pois oikeista ja isoista asioista kuten sote-uudistuksesta tai uuden kunnan suunnittelusta.

Valiokunnan esitys on osin salassa pidettävää tietoa. Valtuusto sai tutustua salaiseen osioon. Tavallisen kaupunkilaisen on mahdoton arvioida, mitä tuo salainen osio sisälsi ja valottiko se esimerkiksi Lulu Ranteen tilannetta jotenkin.

Salailu antaa aina mahdollisuuden spekulaatioille.

Yleisen edun nimissä olisi hienoa, jos luottamushenkilöt pystyisivät nyt käyttäytymään aikuismaisesti ja ainakin henkilökohtaiset antipatiat haudattaisiin.

Se ei vaikuta kovin todennäköiseltä, sillä kuntavaalit lähestyvät. Käy sääliksi Hämeenlinnaa ja sen asukkaita, jos sotkuista ei pian päästä. Mitä vielä nähdään ennen kuntavaaleja?

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic