fbpx
Pääkirjoitukset

Kaupungistuminen jakaa voittajiin ja menettäjiin

Maaseutu hiljenee ja väki pakkautuu kaupunkeihin. Kehitys on viime vuosina vain kiihtynyt, eikä suunta muutu tulevina vuosinakaan taantuman painamassa Suomessa.

Tutkijat ovat vakuuttuneita, että kaupungistuminen on väistämätöntä, ja Suomessa se tarkoittaa pariakymmentä suurinta kaupunkia.

Kaupunkiseudut tekevät omia väestöennusteitaan ja niiden mukaan muuttoliike on lähivuosina hurjaa. Suurimmat kaupungit ovat kasvamassa runsaan 15 vuoden aikana sadoilla tuhansilla uusilla asukkailla. Väki muuttaa maaseudulta kaupunkimaiseen ympäristöön lähinnä työpaikkojen perässä.

Kaupungistuminen ja tutkijoiden arviot kehityksestä tukevat kaupunkien ennusteita. Monien kaupunkien väkimäärä on kasvanut ja kasvaa jatkossa myös maahanmuuton seurauksena.

Väestömuutoksissa on nähtävissä myös lumipalloilmiötä. Muuttoliike kiihtyy ja kaupungit hyötyvät myöhemmin myös syntyvyyden kasvusta. Samaan aikaan muuttotappioalueet kuihtuvat entisestään.

Taantuma on viime vuosina jarruttanut väestökehitystä myös maakuntakeskuksissa.

Hämeenlinna on laatinut tukevaan kasvuun perustuvia väestöennusteita, mutta viime aikojen tilastot ovat näyttäneet muuta. Kasvutavoitteet eivät toteudu toivotulla volyymilla. Kaupungin muuttovoitto, silloin kun siihen on päästy, on ollut jo jonkin aikaa maahanmuuttajien varassa.

Huolestuttavinta on, että väen väheneminen maaseudulta näyttää vääjäämättömältä, eikä siihen ole suuremmin keinoja vaikuttaa. Kaupungistuminen on kansainvälinen trendi, jossa Suomikaan ei tee poikkeusta. Kehitys on myrkkyä Forssan kokoisille keskuksille ja erityisesti maaseutukunnille. Vähissä ovat maaseutukunnat, jotka voivat kehuskella muuttovoitoilla.

Forssan seudun väestökehitys on ollut hetkittäisiä myönteisiä pilkahduksia lukuun ottamatta miinuksella jo pitkään. Viime vuosien työpaikkamenetykset ja työttömyyden kasvu eivät valitettavasti lupaa yhtään parempaa.

Kuntien ja kaupunkien on lähes mahdotonta vaikuttaa väestökehitykseen. Tuleen ei voi jäädä makaamaan, joten omia vahvuuksia on korostettava ja elinkeinopolitiikkaa vahvistettava.

Maakunnista haetaan halvempaa asumista ja miellyttävämpää asuinympäristöä. Kumpaakin on tarjolla kehäkolmosen pohjoispuolella.

Menot