Pääkirjoitukset

Käydäänkö pelaamassa vai ostoksilla?

Peliyhtiölle ei ole jäänyt muuta mahdollisuutta kuin ottaa lusikka kauniiseen käteen. Silti pelaamista rajoittavat toimet ovat erittäin maltillisia. Mitään isoa käännettä ei ole tulossa.
Pelaaja Raha-automaattiyhdistyksen automaatilla vuonna 2008. Sittemmin RAY on yhdistetty Veikkaukseen, joka on nyt vähentämässä peliautomaattejaan. Kuva: JS=Juhani Salo
Pelaaja Raha-automaattiyhdistyksen automaatilla vuonna 2008. Sittemmin RAY on yhdistetty Veikkaukseen, joka on nyt vähentämässä peliautomaattejaan. Kuva: JS=Juhani Salo

Tänään on taas suomalaisten pelipäivä.

Rahapelaamisen haitat eivät ole päällimmäisinä mielessä, kun unelmiaan elättelevät täyttävät lottorivejään ja painelevat maan tuhansien peliautomaattien painikkeita.

Pienikin voittopotti luo toivoa paremmasta huomisesta. Se on Veikkaus oyj:n pettämätön bisnesidea.

Rahapelaamisen monopoliyhtiö on ollut kuluneen syksyn ajan poliitikkojen ja nyttemmin myös pelihaittoihin perehtyneiden asiantuntijoiden hampaissa – eikä syyttä.

Veikkaus on itsekin myöntänyt, että virheitä on tehty muutoinkin kuin markkinoinnissa, joka on ollut sekä yliampuvaa että peliongelmistaan eroon pyrkivien silmin ja korvin jopa täysin asiatonta. Ihan kuin alkoholistin korviin kuiskuteltaisiin: juo viinaa, siitä tulee niin hyvä olo ja murheetkin unohtuvat.

Veikkauksen kautta pyörivät valtavat rahasummat, eikä sellainen selitys, että kaikkihan menee hyvään tarkoitukseen, ole pitkään aikaan riittänyt. Toiminnan pitää olla myös eettisesti kestävää ja vastuullista.

Torstaina Veikkaus kertoi uudesta strategiastaan. Peliyhtiölle ei ole jäänyt muuta mahdollisuutta kuin ottaa lusikka kauniiseen käteen. Silti toimet ovat erittäin maltillisia. Mitään isoa käännettä ei ole tulossa.

Kaksinaisroolissaan yhtiön on kannettava aikaisempaa enemmän vastuuta myös toimintansa varjopuolista.

Rahapeliautomaatteja vähennetään ja pelaajilta vaaditaan aikaisempaa laajemmin sähköistä tunnistautumista. Veikkauksen tuloja rajoitukset väkisinkin leikkaavat, mutta valtion omistaman monopoliyhtiön toimintaa ei voikaan ohjata pelkkä voitontavoittelu.

Pelikoneiden määrän lisäksi olennaista on myös niiden sijoittelu.

Peliautomaatteja on huomioiden mukaan eniten pienituloisimmilla alueilla. Onko se harkittu päätös? Tuskin, mutta kertoo siitä, ettei asiaa ole osattu edes ajatella. Nyt on pakko.

Kauppaliikkeille ja kioskeille peliautomaatit ovat kaksitahoinen asia. Ne saattavat houkutella asiakkaita, mutta vievät myös huomiota muulta liiketoiminnalta.

Kuluttajille jää vastuunsa uudistusten jälkeenkin. Liialliseen holhoukseen ei pidä mennä. Itse kunkin on toisinaan hyvä kysyä, käydäänkö kaupassa pelaamassa vai ostoksilla.