Pääkirjoitukset

Kekkosta lainaten

 

Se on se…se ressi, valitti jo 1970-luvun kainuulainen työtön, kun porukalla ihmeteltiin aikamiespojan pitkän sairausloman perusteita.
 
Tämän päivän ressin lyömiä ovat kaikkien kainuulaisten lisäksi ympäristöministeriön virkamiehet sekä paikallisen ely-keskuksen ympäristövastaavat.
 
Pentele, jos siinä hommassa ei nykyisillä Talvivaaran myrkkyvuodoilla kärsi stressistä, niin jo on kylmähermoinen kaveri!
 
Talvivaaran jätevesialtaan vuoto on yksi maamme teollisuushistorian suurimmista ympäristöonnettomuuksista. Valmista ei tunnu saatavan millään konstilla, vaikka tulppaa repaleiseen altaaseen pukkaavat niin yhtiön, armeijan kuin koptereilla lentävät miehet.
 
Kun Kainuun mummo muutamia vuosia sitten kusasta suhautti pihan perällä olevassa huussissaan, jo vain saivat ympäristövirkamiehet mummon kuriin lailla ja asetuksilla. Pöytään lyötiin sellaiset rätingit, että vähintään Itämeri, jos ei koko Atlantti, saastuu, kun huussissa ähelletään otsasuoni koholla.
 
Pitää olla tehdasvalmisteiset imeytysjärjestelmät, saoskaivot, saostuskentät ja muut kotkotukset, ennen kuin mummo voi hyvällä omalla tunnolla tehdä tarpeensa siellä korven kätköissä.
 
Mummot – ja vaarit – maksoivat monen vuoden eläkettä vastaavan summan, jotta ympäristövirkamies saatiin tyytyväiseksi. Ja kaupparatsut nauramaan partaansa onnistuneista jymäytyksistä.
 
Vaan annapas olla!
 
Tehdas rakentaa satojen hehtaarien alueelle kaiken maailman myrkyillä kyllästetyn saostusaltaan, jonka perään kukaan ei vakavamielisesti kysellyt. Myrkyt ovat sellaisia, joista se myrkkyaltaan naapurissa asuva kainuulaismummo ei osaa edes unta nähdä. Painajaisina voi muistella ehkä Oulujärven tilaa 1960-luvulla. Silloinkin sai iso yritys tehdä mitä halusi.
 
Ympäristöasiantuntija ilmeisesti ymmärtää sen mummon kusisuihkun päälle, mutta ei teollisen tuotantolaitoksen myrkkyvirtojen.
 
Samaan aikaan valtioneuvostossa kaikkien virhepipertäjien edusmies kaivaa kumpujen yöstä edellisten ministerien päätökset ja ratkaisut. Enhän minä, mutta ne kaverit.
 
Yhtä kainuulaista on tässä yhteydessä helppo siteerata: Saatanan tunarit!

Päivän lehti

8.4.2020