fbpx
Pääkirjoitukset

Kellojen siirtelyn lopetus on järkevä EU-esitys

Aikakiistelyn sijasta tärkeämpää on varmistaa, ettei Suomi etäänny ainakaan tuntia kauemmaksi Keski-Euroopasta ja Ruotsista.
Aikaraudat piti taas säätää talviaikaan.

Jos et muistanut, kello on tänä sunnuntaina tunnin vähemmän kuin luulet.

1980-luvun alussa alkanut kellojen siirtely syksyin keväin on ärsyttänyt monia ympäri Euroopan. Suuri ja mahtava EU lopulta päätyi linjaamaan, että siitä luovutaan.

Pysyvään aikaan siirtyminen on todennäköisesti edessä ensi vuonna, sillä EU:n komissio on tehnyt siitä esityksen suomalaismeppien aloitteesta.

Tämän jälkeenkin kelloja siirretään ainakin kerran. Ensi maaliskuussa siirrytään vielä kesäaikaan.

EU-komissio kylvi esityksellään myös sekavuuden siemenet, sillä jokainen jäsenvaltio saa itse päättää, minkä ajan ottaa käyttöön.

Suomalaiset osallistuivat jo innolla liikenne- ja viestintäministeriön kyselyyn, kumpi aika olisi mieluisampi, talvi- eli normaaliaika vai kesäaika. Mielipiteet menivät lähes tasan, mutta talviaika oli lievästi suositumpi.

Pelkästään tämän tuloksen pohjalta on mahdotonta tehdä aikapäätöstä.

Huhtikuussa jokaisen EU-valtion pitää linjata oma näkemyksensä. Bisneksessä toimivat ovat jo aikaisemmin ehdottaneet, että Suomen olisi edullista siirtyä samalle aikavyöhykkeelle Keski-Euroopan ja mm. Ruotsin kanssa.

Olemme sekä talvi- että kesäajassa olleet niitä tunnin edellä. Eli kun kello on Tukholmassa 15, se on Helsingissä jo 16.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, millaisiin ratkaisuihin muut EU-maat päätyvät. Tavoitteena pitää olla yhteisymmärrys, jolla torjutaan aikavyöhykkeiden viidakko.

Useimmille on varmasti tärkeintä, ettei kelloa tarvitse enää syksyin keväin käännellä. Se, kumpaan aikaan jäädään pysyvästi, lienee vähemmän tärkeätä.

Paljon matkustavat joutuvat joka tapauksessa kääntelemään kelloa ja säätämään unirytmiään.

Kyse on siitä, ettei kellon kääntelystä ole todistettu olevan suurta hyötyä. Kesäaikaa on perusteltu mm. energian säästöllä, mutta nyttemmin on todettu, että se on minimaalista.

Kesä- vai talviaikakiistelyn sijasta tärkeämpää on nyt varmistaa, ettemme etäänny ainakaan tuntia kauemmaksi Keski-Euroopasta ja Ruotsista.

Menot