Pääkirjoitukset

Kentän demarit pitkämielisiä

Suomen sosiaalidemokraattisessa puolueessa on käynnissä ankara pohdinta syistä, mitkä ovat suistaneet hallituksen toisen pääpuolueen gallupkatastrofiin. Yleisradion viime viikolla julkaisema mielipidemittaus osoitti demareille vain 15,6 prosentin kannatusta, jolla irtoaa vasta neljäs sija. SDP on pudonnut kolmen suuren joukosta. Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ovat vetäneet työväenpuolueeseen niin suuren kaulan, että se ei enää mahdu gallupin virhemarginaaleihin.

Kun perussuomalaiset runsas kaksi vuotta sitten saavutti kaikkien aikojen vaalivoiton, jytkyn, kuviteltiin sangen yleisesti, että keskusta on lopullisesti auringonlaskun puolue. Kaikkien aikojen vaalitappio nujersi vanhan mahtipuolueen kanveesiin.

Perussuomalaiset ovat vakiinnuttaneet kannatuksensa 18 prosentin tietämille, mutta suurin menettäjä onkin vastoin arvailuja SDP. Sille mittaukset toisensa jälkeen osoittavat suosion alavireen pysyvyyttä.

Yleisradion kyselyissä puolueaktiivit syyttävät alamäestä hallitusvastuuta ja kehnoa viestintää. Puolue on joutunut ukkosenjohdattimeksi kokoomusjohtoisen hallituksen ikävistä päätöksistä eikä ole kyennyt selittämään tekoja parhain päin.

Nuorisotakuu ja vanhuspalvelulaki eivät ole ropisseet suosiopisteinä demareiden laariin, vaikka niin varmasti toivottiin.

Kun puheenjohtaja Jutta Urpilainen keväällä uudisti puolueen ministeriryhmää, hän valoi uskoa joukkoihinsa edellyttämällä hallitukselta, puolueeltaan ja myös itseltään parempaa politiikkaa. Ministerivaihdokseen sisältyi myös toive kannatuksen noususta, kun ryhmä täydentyi nuorehkoilla naisilla.

Toive ei ole toteutunut, kannatus vain jatkaa syöksyään. Monessa muussa puolueessa puheenjohtajapeli olisi jo täydessä käynnissä, eikä tähtäin olisi vain ensi vuoden sääntömääräisessä puoluekokouksessa, vaan valmistelut ylimääräisestä kokouksesta olisivat täydessä käynnissä.

Demarien kenttä on yllättävän pitkämielistä, mutta tietää toki, ettei puheenjohtajavaihdoskaan automaattisesti toisi uutta menestystä. Eduskuntavaalit ovat vuonna 2015, eikä puolueen olisi varaa mennä vaaleihin uuden ja kokemattoman puheenjohtajan johdolla.

Tätä taustaa vasten puheenjohtaja ja puoluejohto laajemminkin pitäisi vaihtaa välittömästi, ylimääräisessä puoluekokouksessa, mutta siihen ei rohkeus tunnu riittävän.

Kun SDP ei näillä näkymin tohdi radikaaleihin muutoksiin puoluejohdossa ja vaaleissa pitäisi menestyä, sen on yritettävä nostaa profiiliaan hallituksessa. Se on vaikeata, sillä kokoomus painii samoissa kannatusongelmissa hallituskumppaninsa kanssa eikä varmasti tee demareiden irtiottoyrityksiä millään tavalla helpoiksi.

Maan vakava talous- ja työllisyystilanne rajaavat poliittisen liikkumavaran kovin pieneksi, eikä nyt ole tilaa näyttäville, kannatusta voiteleville uudistusesityksille. Jaettavana on vain niukkuutta ja tehtävät päätökset ovat pääsääntöisesti kansalaisten näkökulmasta ikäviä.

Tilanne on hankala, sillä SDP:ssä tiedetään, ettei neljänneltä sijalta sanella teemoja tulevan hallituksen ohjelmaan.

Päivän lehti

30.5.2020