Pääkirjoitukset

Kenttäväki syö yhäTimo Soinin kädestä

Oppositio ja media odottivat kieli pitkällä, että Timo Soini ottaa vihdoin selkeän pesäeron kansanedustaja Olli Immosen kohua herättäneeseen Facebook-kirjoitukseen.

Kiinnostusta herätti myös se, miten Soini selittää puoluekokousväelle suostumusta Kreikan kolmanteen tukipakettiin. Oppositiossa puolue Soinin suulla vastusti jyrkästi pakettiin osallistumista.

Kanta vaikutti ehdottomalta.

Hallituksessa kaikki on toisin. Perussuomalaiset nielivät paketin ilman suurempia nikotteluja.

Soinin selitys oli kuin poliittisen retoriikan oppikirjasta. Hänen mielestään sellaisia asioita ei kannata vastustaa, joita ei voi yksinään estää ja jotka toteutuvat joka tapauksessa.

Hallitukseen jäämisen hän taas selitti pienimmän pahan tienä.

Hallitukseen nousisivat Soinin mukaan vasemmisto, vihreät ja Rkp. Puolueen ja puheenjohtajan suurimmat inhokit.

Toisin sanoen Soini pelasti Suomen karmealta vaihtoehdolta.

Selvitys jatkui pitkään ja puoluekokousväki kuunteli. Ei kovin innostuneesti ja ilman kättentaputuksia, mutta kuitenkin hyväksyvästi. Kokousväen jyrkempi siipi tyytyi katselemaan kiusallisimpien puheosioiden kohdalla kengänkärkiään.

Samaa poliittista taituruutta Soini jatkoi Immos-osuudessaan. Hän ei maininnut edes Olli Immosen niemeä ja kiersi kaukaa koko Facebook-kohun myrskynsilmän.

Hän pysyi yleisellä tasolla ja muistutti, ettei puolue hyväksy väkivaltaa.

Samalla Soini ampui täyslaidallisen mediaa kohti ja muistutti, miten iltapäivälehden toimittaja ilmestyi perheen mökille kärttämään lausuntoa Immosesta. Erittäin loukkaavaa, hän arvioi ja antoi ymmärtää, että koko kohu oli ennen kaikkea median aiheuttama.

Käytöksellään Soini veti sympatiat niiltä kokousedustajilta, joilla on taipumusta rasismin kanssa flirttailuun.

Jussi Halla-aho otti myötäsukaisen kannan Immosen mielipiteisiin ja oikeutuksen niihin. Kokousväki palkitsi puheen raikuvin aplodein.

Turussa nähtiin taas Soinin taito pitää tiukasti suitsia, vaikka puolue kaksilla rattailla ajaakin.

Hänen valintansa jatkokaudelle ilman vastaehdokasta todisti, että puolueväki syö yhä Soinin kädestä ja on valmis nielemään myös hallitusvastuun tuomat karvaat palat.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic