Pääkirjoitukset

Kertyvä tekstiilijäte tarvitsee viherpesua

Poistotekstiilit etsivät tietään kattavaan hyötykäyttöön, kun tekstiilejä ei enää saa päätyä kaatopaikan penkkaan.

Tekstiilijätettä syntyy jokaista suomalaista kohti toistakymmentä kiloa vuodessa. Jätteen määrä tuntuu vain lisääntyvän, kun nykyvaatteiden laatu heikkenee, valmistusmäärät kasvavat eikä matonkuteitakaan tehdä entiseen malliin.

Olemme pahenevassa lumppukierteessä.

Jätehuoltoyhtiöiden tehtävä on vuoden alusta saakka ollut toimittaa kertynyt tekstiilijäte oikeaan paikkaan, mutta valtaosin se päätyy isojen jätteenpolttolaitosten kitaan kaukolämmön ja sähkön tuotannossa. Se ei ole ekologisin vaihtoehto.

Kanta-Häme ja eritoten Forssan seutu on näyttänyt muulle Suomelle mallia luomalla Humppilan pilotin pohjalta Hamkin kanssa toimintakonseptin poistotekstiilejä hyödyntäville työpajoille. Texvex-mallin pajoja toimii Forssassa, Hämeenlinnassa työkeskus Sampolassa, Loimaalla, Turussa ja toisella nimellä Tampereella ja Lempäälässä.

Kuluttaja voi kiikuttaa vielä käyttökelpoiset, ehjät ja puhtaat tekstiilit myös hyväntekeväisyysjärjestöille tai myydä kirpputoreilla. Myös jotkin vaateliikkeet ottavat vastaan tekstiilejä.

Kierrätyshalukkuudesta kertoo, että yli puolet kuluttajista toimittaa käyttökelpoiset vaatteet eteenpäin. Kierrätys on vain tehtävä tarpeeksi helpoksi.

Tekstiilijätteen laajamittaista kierrätystä hidastaa uupuva teollinen mittakaava. Turenkilainen Dafecor tekee suomalaista pioneerityötä haaskiotekstiilin uudelleenkäsittelyssä. Yritys valmistaa esimerkiksi erilaisten nesteiden ja kemikaalien imeytysmattoja.

Jalostaminen uusiotuotteiksi on oivin ratkaisu tekstiilijätteelle, kunhan toiminta on liiketaloudellisesti kestävää.

Ympäristöystävällisessä mallissa tekstiilit kierrätetään kemiallisesti, ja kuidut voidaan käyttää uusien tekstiilien valmistamiseen.

Hankaluutena ovat harvaan asutussa maassa ainakin logistiikka sekä työläs lajittelu.

Lounaisssuomalainen Telaketju-hanke pyrkii rakentamaan koko maan kattavan poistotekstiilien käsittelyjärjestelmän. Haaste on suuri. Hanke tarvitsee monia sitoutuvia toimijoita.

Kierrätyslaitoksen perustaminen olisi mitä parasta viherpesua.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic