Pääkirjoitukset

Kesäriennoissa järki on hyvä pitää mukana

Kaikenlainen töniminen, repiminen ja toisen pään veden alle painaminen ovat silkkaa typeryyttä, jonka soisi jo loppuvan, niin rannoilla kuin maauimaloissa.
Kesästä pitää nauttia, mutta järki kannattaa pitää päässä vesien ja tulien läheisyydessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kesästä pitää nauttia, mutta järki kannattaa pitää päässä vesien ja tulien läheisyydessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomi hiljenee pikkuhiljaa kesän viettoon. Heinäkuu on lomakuukausista se perinteisin, mikä tarkoittaa myös sitä, että ihmiset siirtyvät vieläkin enemmän vesien äärelle; mökkeilemään, uimaan, kalastamaan, veneilemään, nauttimaan.

Yhtä lailla lomakuukausi tietää väistämättä sitä, että vahinkojen mahdollisuus kasvaa.

Suomessa on tänä vuonna hukkunut jo ainakin 59 ihmistä, selviää Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) tilastoista.

Tiedot kerätään mediasta jälkikäteen, joten luku ei vielä ole täsmällinen.

Jo toukokuun loppuun mennessä hukkuneita oli yli 40, mikä oli suurin määrä kuuteen vuoteen. Lukuun vaikutti etenkin jäihin pudonneiden suuri määrä.

Nyt vedet ovat lämpimiä ympäri Suomen, ja helteillä viilennystä haetaan ymmärrettävästi järvistä ja merestä.

Muutama asia on tietysti paikallaan muistaa koko kesän ajan. Ongelmissa oleva uimari ei useinkaan pysty huutamaan apua, humalassa ja vaatteet päällä on vaikea uida pitkiä matkoja ja uimataidottomia lapsia pitää vahtia jatkuvasti.

Ihan oma lukunsa on turhanaikainen vedessä pelleily ja tahallinen kiusanteko. Viime viikolla nuorisojoukko painoi alle 15-vuotiaan laiturin alle uimarannalla Vantaan Kuusijärvellä.

Joukossa tyhmyys tiivistyy, mutta oppia tulee kantapään kautta lisää, kun poliisi epäilee tapon yritystä. Laiturin alle jäänyt nuori selvisi tilanteesta nipin napin hengissä.

Hänen voimat olivat lehtitietojen mukaan jo aivan lopussa.

Tällaisiin älyttömyyksiin – olivatpa ne tarkoituksellisia tai eivät – pitää olla nollatoleranssi. Kaikeksi onneksi Kuusijärven uimarannalta löytyi yksi aikuinen, joka puuttui käsittämättömään hölmöilyyn.

Kaikenlainen töniminen, repiminen ja toisen pään veden alle painaminen ovat sitä saman sarjan typeryyttä, jonka soisi jo loppuvan, niin rannoilla kuin maauimaloissa.

Mökeillä pelastusliivit ovat pakollinen varuste, mutta niistä on apua vain, jos ne on puettu päälle. Lukemattomien hukkuneiden liivit löytyvät joko veneestä tai saunatuvan nurkasta, mutta siinä vaiheessa on valitettavan myöhäistä jossitella.

Tutuilla vesillä ja pienellä veneellä on tilastollisesti suurimmat riskit.

Päivän lehti

2.7.2020