Pääkirjoitukset

Kesätapahtumat saavat hippulat vinkumaan

Kesätapahtumat moninkertaistavat pienten paikkakuntien väkimäärän. Monenkirjavat tapahtumat ovat tärkeitä täkyjä myös kaupungeille.

Isompiin kesätapahtumiin saapuu väkeä kauempaakin, mikä näkyy kasvavana myyntinä kaupoissa ja ravintoloissa sekä yöpymisinä. Kotimaan matkailulla on ratkaiseva merkitys alan yrityksille maakunnassa.

Turistien houkuttelemista on varaa parantaa. Kanta-Häme tarjoaa runsaasti hienoja käyntikohteita ja tapahtumia, joita kannattaa markkinoida paljon nykyistä tehokkaammin.

Hämeenlinnan sijainti on keskeinen, eikä hienoista luontokohteista tai tekemisestäkään ole pulaa.

Suomalainen viettää vapaa-aikaansa ja lomaansa mieluusti kotimaassa matkaillen. Oman rauhan ja luonnon ohella markkinahumu, tapahtumat, elämykset ja erilaiset aktiviteetit kiinnostavat.

Juuri nyt Hämeenlinnassa ovat tarjolla torstaina alkaneet lasten taidefestivaalit eli Hippalot, viikon päästä Elomessut ja niiden jälkeen vielä Hämeen keskiaikamarkkinat.

Tapahtumien lisäksi kaupungin kevään ja kesän vetonaula on ollut Hämeen linnan Heavy Metal -haarniskanäyttely.

Tapahtumat näkyvät alueen majoituspaikoissa. Hämeen liiton majoituskohdehaku antaa maakunnasta 17 hotellia, 18 kartano- ja maaseutumajoitusta ja 85 mökkipaikkaa. Vaihtoehtojen runsaus on hyvästä. Myös oiva majoitus käy vetonaulasta.

Yöpymiset alueella pysyivät Kanta-Hämeessä viime kesänä samoissa kuin edellisvuonna, mutta alkukesän tilasto näytti komeaa 10 prosentin nousua. Koko maan osalta yöpymiset kasvoivat alkuvuonna ja säilyivät alkukesän viime vuoden tasolla.

Hotellihuoneiden käyttöaste koko maassa oli toukokuussa 51,4 prosenttia, joten kasvunvaraa todellakin on.

Kuluttajien taloustilanne heijastuu kotimaan matkailuun ja tapahtumien kävijämääriin. Onnistuminen on kiinni myös säistä. Kesän vaihtelevat säät ovat koetelleet toimintaa.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten myynnin kasvu jatkui joka tapauksessa vuoden alkupuolella odotettua vahvempana.

Alan suhdannenäkymät nousivat keväällä plussalle ensimmäistä kertaa neljään vuoteen, mikä valaa varovaista uskoa loppuvuoteen. Vie kuitenkin aikaa saavuttaa edes sama taso kuin ennen pitkittynyttä taantumaa.