fbpx
Pääkirjoitukset

Keskittyminen ei tee vain autuaaksi – netissäkään

Täydellistä systeemiä ei ole, ja kun samassa nipussa on miljoonia ja taas miljoonia yhteyksiä, saattaa lyhytkin katkos olla katastrofi. Taloudelliset arvot ovat käsittämättömän suuret.
Facebookin viestintäpalveluiden kuvakkeita älypuhelimen näyttöruudulla Serbian pääkaupungissa Belgradissa maanantaisen käyttökatkoksen aikaan. Kuva: ANDREJ CUKIC
Facebookin viestintäpalveluiden kuvakkeita älypuhelimen näyttöruudulla Serbian pääkaupungissa Belgradissa maanantaisen käyttökatkoksen aikaan. Kuva: ANDREJ CUKIC

Internetissä ja myös sen menestyneimpiin kuuluvissa palveluissa kuten amerikkalaisen Mark Zuckenbrgin vuonna 2004 perustamassa somekanava Facebookissa ovat parasta maailmanlaajuisuus ja nopeus, se, että viestit kulkevat keskitetysti riippumatta ajasta ja paikasta.

Hyvien nettiyhteyksien maassa, kuten Suomessa, tarvitaan vain nopea langaton verkkoyhteys, niin mitä erilaisimmat asiat hoituvat kaikkialla – tai hoituvat ainakin ihannetapauksessa.

Itsestään selvääkö globalisaation maailmassa? Kyllä, erittäin monille, mutta on ollut sitä sittenkin vasta vain kovin vähän aikaa.

Keskittyminen yhteen ja samaan palveluun on Facebookin tapauksessa nähty isoksi riskiksi jo ennen maanantaista laajaa ja useita tunteja kestänyttä käyttökatkostakin.

Sosiaalinen media ei ole suinkaan “vain” hömppää tai viihdettä, vaan sen kautta pyörii “kokonainen maailmantalous”. Sitaatit lienevät jopa turhat! Taloudelliset arvot ovat käsittämättömän suuret, eivätkä yksin alan jättiläisyhtiöille, vaan kaikille siihen tavalla tai toisella sitoutuneille.

Yksi ja sama yhtiö, Facebookin lisäksi muun muassa hakukoneyhtiö Google hallitsee valtavaa määrää ihmisten jopa täysin vapaaehtoisesti ja usein vain ajattelemattomuuttaan antamaa tietoa.

On paljolti vain yhtiöiden hyväntahtoisuuden varassa, miten ne tietojaan käyttävät.

Paljon arkipäiväisempiä uhkia ovat maanantaisen käyttökatkoksen aiheuttaneet tekniset ongelmat. Facebookin selitys liittyi joka kodin digivelhoille tutun tuntuisesti reitittimiin ja niiden asetuksiin.

Mikään ei edelleenkään ole tietotekniikassa niin varmaa kuin epävarmuus. Täydellistä systeemiä ei ole, ja kun samassa nipussa on miljoonia ja taas miljoonia yhteyksiä, saattaa lyhytkin katkos olla katastrofi.

Mikään systeemi ei ole myöskään ikuinen. Facebook monine liitännäisineen ei ole maailman ainoa vaihtoehto, järkyttävän hallitseva kyllä: käyttäjiä arvioidaan olevan 3,5 miljardia.

Riippuvuus vain yhdestä viestintätavasta on pahasta. Siksi tarvitaan vaihtoehtoja. Tässä tapauksessa ja muutoksen maailmassa ei voi edes arvailla, mitä ne voisivat olla.

Menot