Pääkirjoitukset

Keskuspankkiruletti pyörii kovin kierroksin

Financial Times arvioi ekonomistikyselyssään Erkki Liikasen peräti todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi Euroopan keskuspankin seuraavaksi pääjohtajaksi.
Erkki Liikanen saa hyvät kertoimet Euroopan keskuspankin seuraavaksi pääjohtajaksi, mutta on käytännössä kompromissivaihtoehto. Kuva: Esko Tuovinen

EKP:n uudesta pääjohtajasta päätetään ensi vuonna. Nykyinen pääjohtaja Mario Draghi jättää pestinsä ensi syksynä kahdeksan vuoden jälkeen.

Erkki Liikanen on vaihtoehto, ei ilmeinen suosikki EKP:n pääjohtajaksi. Arvostetun kansainvälisen Financial Times -taloussanomalehden kyselyssä 8 ekonomistia 24:stä noteerasi Liikasen todennäköisimmäksi italialaisen Draghin seuraajaksi, mutta vain kolme haluaisi juuri hänet tehtävään.

Demaritaustaisella Liikasella on meriittinsä etenkin Suomen Pankin entisenä pääjohtajana ja pitkäaikaisena Euroopan keskuspankin neuvoston ja Kansainvälisen valuuttarahaston hallintoneuvoston jäsenenä sekä ensimmäisenä suomalaisena EU:n komissaarina ja ex-valtiovarainministerinä.

Liikasen haittana on 68 vuoden ikä. Hän on vain kolme vuotta Draghia nuorempi.

Suomella on tosin heittää peliin myös nuorempi mies Mikkelistä, Olli Rehn, 56, jonka ura on seuraillut Liikasta. Samassa kyselyssä viisi ekonomistia näki Rehnin todennäköisenä vaihtoehtona EKP:n johtoon.

Keskustalaisen Rehnin ansioluettelossa on europarlamentin jäsenyyttä, lyhyehkö ministerikausi ja merkittäviä komissaarivuosia, mutta Suomen Pankin pääjohtajana ja EKP:n neuvoston jäsenenä hän on ehtinyt olla vasta viime heinäkuusta Liikasen kauden jälkeen.

Draghin seuraajan tehtävänä on rakentaa kunnon puskuria seuraavaa taantumaa vastaan. Siinä suomalainen realismi olisi valttia.

Kylmä totuus tosin on, että isot EU-maat haluavat linjata, kenen sopii johtaa euroalueen rahapolitiikasta päättävää Euroopan keskuspankkia.

EKP:n pääjohtajan valinta kytkeytyy EU-komission ja Eurooppa-neuvoston tuleviin puheenjohtajavalintoihin. EU-komissiokuvioissa keikkuu nimellisesti mukana vielä myös Euroopan investointipankin suomalainen varapääjohtaja Alexander Stubb (kok.).

Pelissä on paljon muuttuvia tekijöitä, kun isot maat valvovat etujaan. Eurooppalainen huippupesti olisi saavutus koko pienelle Suomelle, vaikka se lankeaisi kompromissiehdokkaalle isojen maiden sapelinkalistelun jälkeen.