Pääkirjoitukset

Keskusta paistattelee vappupäivänä

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ilme tuskin ehtii vakavoitumaan vihreissä vappuriennoissa Oulun puolessa. Häneen on pitkälti henkilöitynyt puolueen viimeaikainen nousu.

Sipilä sai vappulahjan: keskusta on pitkästä aikaa suurin puolue, tosin vain Ylen Taloustutkimuksella teettämässä sittenkin aika rutiininomaisessa kuukausimittauksessa, mutta onpa kuitenkin.

Osittain juuri vapun takia mittaus sai poikkeuksellisen ison huomion. Huomattava osa mielipidekyselyiden arvosta on viihdearvoa.

Kokoomus jäi vain niukasti kakkoseksi. Prosenttiluvut olivat keskustan 19,4 ja kokoomuksen 19,2, eli enemmänkin voisi puhua tasatilanteesta, joka voi jo toukokuussa kallistua kokoomuksen hyväksi.

Tammikuun vastaava mittaus näytti keskustalle 17,1 prosentin kannatusta, eli nousua on 2,3 prosenttiyksikköä, mikä on enemmän kuin tutkimuksen virhemarginaali (+/- 1,8).

Kokoomuksen Jyrki Kataisen posket punoittavat vähän normaalia helakammin. Todennäköisesti hänen tekisi mieli jo saman tien unohtaa kannatusmittaus. Siihen ei vain ole mahdollisuuksia. Käyrä on karu.

Kokoomus on tullut tammikuun 21,9 prosentista alas jopa 2,7 yksikköä.

Trendi on tärkeämpi kuin yksittäinen prosenttiluku, niin nytkin, minkä seurauksena Jyrki Kataisen on syytä tehdä muutakin kuin katsoa peiliin. Kataiseen on henkilöitynyt liian monta sekavana näyttäytynyttä sotkua osinkoveroista Himaseen.

Kataisen kanssa samassa hallitusveneessä on Jutta Urpilainen. SDP:lle suuri työväen juhlapäivä on selitysten aikaa. Puolue on mittauksen mukaan vasta neljänneksi suurin. Ei siinä suuria uhota.

Demareiden syöksykierre on syönyt 19,1 prosentista 2,5 prosenttiyksikköä lukuun 16,2, mikä on puolueelle erittäin alhainen. Maaliskuussa prosentti oli vielä 18.

Mikä demareille vappuna murheellisinta, työntekijöiden ammattiryhmässä puolueen kannatus on surkea (16%), sitä keräsivät mittauksessa enemmän sekä perussuomalaiset (29,5%) että keskusta (17,3%). Perussuomalaisten luku on todella kova.

Hallitusvastuu painaa, ja sekavista päätöksistä joutuu kyselyissä tilille, kun mielipiteitä vaihdetaan kevyemmin kuin varsinaisissa vaaleissa.

Lohdullista valtapuolueille on kansan lyhyt muisti. Vielä ehtii tapahtua paljon ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

SDP:ssä paineet ministerikierrätykseen kasvavat. Kokoomus on jo ilmoittanut, ettei tarvetta ole. Kansa voi olla asiasta eri mieltä, ja seuraava kysely on tulossa.

Politiikan henkilöitymisestä on puhuttu vuosikymmeniä. Tällä kertaa ilmiöön liittyy myös paradoksi: kun perussuomalaisten Timo Soini ei ole tehnyt oikeastaan mitään, on hänen puolueensa kannatus nousemassa tasaisesti tammikuun luvusta (17.7 %) eduskuntavaalien tasolle eli noin 19 prosenttiin. Nyt luku oli 18,6. Todennäköisesti raja menee rikki jo touko- tai kesäkuussa.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic