Pääkirjoitukset

Keskusta pelaa jo varman päälle

Suomen Keskustan pyrkimyksenä on muun muassa 200 000 uuden työpaikan luominen ja kahden prosentin vuosittainen talouskasvu. Keinot hyvien tavoitteiden saavuttamiseksi jäävät kuitenkin jopa puuduttavan epämääräisiksi puolueen keskiviikkona esittelemässä strategisessa hallitusohjelmassa.

Keskusta on lukenut läksynsä, kun se julistaa maan tilanteen olevan niin vakava, että sen oikaisemiseksi tarvitaan kymmenen vuotta.

Kukaan ei voi sanoa keskustan ainakaan lupailevan liikoja, tavoittelevan kuuta taivaalta ja pettävän joka tapauksessa taas, kun tähtäin on asetettu riittävän pitkän matkan päähän ja samalla vääjäämättä epämääräisesti.

Vaalien jo lähestyessä olisi rehellistä puhua suoraan seuraavasta hallituskaudesta ja sen aikana tarvittavista päätöksistä.

Keskustan viiden tavoitteen strategiassa vuodelle 2025 on kysymys lähinnä ilmaan piirretyistä mielikuvista. Kannatusmittausten ylivoimainen ykköspuolue pelaa jo silmiinpistävästi varman päälle.

Kun kotien hyvinvointi nostetaan ykköseksi kymmenen vuoden tavoitteissa, on tarpeen kysyä, onko suomalaisia koteja jokin mahdollisesti uhkaamassa. Yhteiskunta on toki muutoksessa, mutta kai nyt sentään kodit ja elämäntapa ovat turvassa.

Keskusta toistaa ohjelmassaan vanhaa ja iloisesti ympäripyöreää, kuten osaamista ja oppimisympäristöjä ja lisää soppaan poliittisesti muodikkaita lisämausteita. Sellaisia ovat biotalous, kiertotalous ja ikikulu kestävä kehitys.

Sosiaalisessa mediassa on vertailtu ilkikurisesti keskustan ehdotusta strategiseksi hallitusohjelmaksi Sitran tuoreeseen vastaavaan malliin. Ilmeiset yhtäläisyydet kielivät siitä, että kovin paljon uutta ruutia ei ole edes keksittävissä.

Laajat strategiat eivät ratkaise vaaleja, vaan aidot ja uskottavat poliittiset linjanvedot ja se, että pienetkin teot vastaavat puheita. Onko keskusta tähän asti esimerkiksi toiminut siten, että Suomesta tulisi julkisen sektorin johtamisen ja byrokratian purkamisen mallimaa, kuten se nyt maalailee?

Puheenjohtaja Juha Sipilä johtaa puoluettaan kevään vaaleihin historiallisen vahvoista asemista.

Vertailukohtana ei voi oikein edes pitää vuoden 2011 eduskuntavaaleja, jotka olivat keskustalle rökäletappio. Puolue päätyi silloin vaivaisella 15,7 prosentin ääniosuudella oppositioon.

Helsingin Sanomien teettämän tuoreen mittauksen mukaan ”keskustan nousu katkesi”. Jossakin vaiheessa sen oli jo pakkokin katketa, kun katto alkoi tulla vastaan. Kannatusprosentti oli kyselyssä peräti 25,9, mikä veti mattoa muiden puolueiden alta.

Kaikki neljä suurinta puoluetta ja myös niitä pienemmät tähtäävät kuitenkin kaikki vaalien voittajiksi. Ne eivät muutakaan voi.

Keskustasta ja Juha Sipilästä on vahvasti tulossa vaalien voittaja, vaikka tunnetusti kukaan ei olekaan niin arvaamaton kuin suomalainen äänestäjä.