Pääkirjoitukset

Keskusta valitsemassa väliaikaispuheenjohtajaa

Keskustan puheenjohtajavalinnan kierroksia nostaa Alma Median kysely, jonka mukaan Katri Kulmuni peittoaa ensi viikon puoluekokouksessa Antti Kaikkosen.
Joko Katri Kulmuni tai Antti Kaikkonen äänestetään keskustan johtoon ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta. Kuva: Pekka Aho
Joko Katri Kulmuni tai Antti Kaikkonen äänestetään keskustan johtoon ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa 7. syyskuuta. Kuva: Pekka Aho

Keskustan tulevan puheenjohtajan valinnasta ei ole muodostunut värikästä taistoa. Kahden ehdokkaan kannanotot eivät ole merkittävästi eronneet.

Mittelöä on voinut kuvata tähän asti sopuisaksi tai jopa laimeaksi.

Puheenjohtajan valinta näyttää ratkeavan lopulta mielikuvien pohjalta. Kaksikko ei ole taustoiltaan samasta puusta.

32 vuotta täyttävä Katri Kulmuni on uudempi/raikkaampi kasvo Lapista ja Antti Kaikkonen, 45, kokeneempi/kuluneempi Uudeltamaalta.

Alma Median tuore kysely keskustavaikuttajille osoittaa, että nykyinen elinkeinoministeri, varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on suosikki keskustan johtoon. Hänen katsotaan ilmeisesti ilmentävän puolueen kaipaamaa uutta alkua.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen jäi kyselyssä toiseksi 39 prosentin kannatusosuudella Kulmunin 50:ttä vastaan.

Kaikkosen peli ei ole pelattu, sillä hän voi kokousedustajien mielestä puhutella paremmin keskustan kaipaamia kaupunkilaisäänestäjiä kuin aluepolitiikkaa ajava Kulmuni.

Lisäksi puolueen piirijohtajien enemmistö tukee Uutissuomalaisen mukaan Kaikkosta.

Keskustan puheenjohtajavalinta ei tunnu vakuuttavan edes kenttäväkeä. Joka kymmenes vastaaja valitsisi jonkun muun Juha Sipilän seuraajaksi, ja lähes puolet vastaajista mielii valita uuden puheenjohtajan heti ensi kesäkuussa, jolloin puolueella on normaaliaikataulun mukainen puoluekokous.

Ensi viikon lauantaina valittavalla puheenjohtajalla on täten valmiiksi huonot lähtökohdat. Keskusta viruu pahassa kannatusalhossa, eikä tulevasta puolueen johtajasta oikein uskota olevan käänteentekijäksi vaan väliaikaisratkaisuksi.

Keskusta on hankalassa raossa, kun takana on historiallinen romahdus kevään eduskuntavaaleissa. Nostetta ei ole odotettavissa myöskään hallitusvastuusta.

Uuden puheenjohtajan on myös puntaroitava jossain vaiheessa ministerikierrätystä, kun puolueen raskain eli valtiovarainministerin salkku on Mika Lintilällä.

Ennen kaikkea puheenjohtajan on profiloitava puolueen linja.

Mainos