Pääkirjoitukset

Keskusta voi valita kumppaninsa

Tuoreet puolueiden kannatusluvut osoittavat alkuvuodesta alkaneen trendin yhä jatkuvan: keskustan nousua ja SDP:n mahalaskua ei tunnu pysäyttävän mikään.

Ylen torstaina julkistamassa uusimassa kyselyssä keskustaa kannatti 22,8 prosenttia suomalaisista.

Viime eduskuntavaalien voittaja ja pääministeripuolue kokoomus syrjäytettiin gallupkyselyjen mukaan jo huhtikuussa. Vaikka puolue nyt onnistui pysäyttämään kannatuksensa laskun, ero keskustaan on venähtänyt silti peräti neljään prosenttiyksikköön.

Vielä enemmän asemiaan on tämän vuoden aikana menettänyt SDP, jonka suosio on Taloustutkimuksen kyselyn mukaan nyt kaikkien aikojen pohjalukemissa. Ennätysalhainen 15,6 prosentin kannatus tarkoittaa sitä, että puolue on pudonnut kauas kolmen kärjestä.

Ehkä hieman yllättäen myös perussuomalaisten asema heikkeni hieman kuukauden takaisesta, jolloin puolue ylsi juuri ja juuri gallup-kakkoseksi. Nyt kokoomus otti jälleen kakkospaikan.

Oppositio on kuitenkin kokonaisuutena edelleen voimistunut. Alkuvuoden aikana hallituspuolueiden suosiosta on lähtenyt yhteensä 6,4 prosenttiyksikköä.

Keväällä hallituspuolueet selittivät alhaisia lukuja muun muassa epäonnistumisellaan kunta- ja sote-uudistuksiin liittyvässä viestinnässä. Viesti ei näytä sen koommin kansalle kirkastuneen.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on reilut puolitoista vuotta aikaa. Mikäli puoluekannatus pysyy loppukauden ajan nykyisenkaltaisena, se antaa niihin kiinnostavan lähtökohdan.

Vasemmiston lasku enteilee porvarihallitusta. Toisaalta nykylukemilla olisi periaatteessa mahdollista muodostaa seuraava hallitus myös nykyisen opposition varaan muutamalla apupuolueella täydennettynä. Käytännössä keskusta voisi valita kumppaninsa.

Hallituspuolueilta odotetaan nyt toimia kurssin kääntämiseksi jälleen nousuun. Katse kääntyy ensimmäiseksi mahdollisiin henkilövaihdoksiin.

Lomaltaan perjantaina töihin palannut pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ilmoitti ensitöikseen, ettei ole lähdössä mihinkään. Lopullisen päätöksen jatkostaan puolueen johdossa hän tekee ensi keväänä.

SDP:n Jutta Urpilainen ilmoitti kesäkuussa tavoittelevansa puheenjohtajuutta myös ensi kevään puoluekokouksessa. Nykyisten galluplukujen valossa hänen kohtalonsa ei ole suinkaan kirkossa kuulutettu. Spekulaatiot Urpilaisen seuraajaehdokkaista ovat käyneet kiivaina jo pidempään.

Tärkeintä Suomen tulevaisuuden kannalta kuitenkin on, ettei hallitus saa nyt halvaantua murskalukujenkaan edessä.

Aloitetut uudistukset on vietävä kunnialla loppuun. Epävarmassa taloudellisessa tilanteessa ei ole varaa myöskään lyhytnäköisiin pikavoittoihin.

Päivän lehti

3.6.2020