fbpx
Pääkirjoitukset

Keskustan kannatus kyntää yhä pohjamutia

Uusi puheenjohtaja ei ole saanut keskustaa nostetuksi suosta. Puolueen kannatus ei toistaiseksi osoita paranemisen merkkejä.
Keskustan puheenjohtajalla Katri Kulmunilla on urakkaa puolueen kannatuksen nostamisessa. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan puheenjohtajalla Katri Kulmunilla on urakkaa puolueen kannatuksen nostamisessa. Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin Sanomien tuore mielipidemittaus todistaa, että keskustan laskusuunta ei ole kääntynyt. Ei, vaikka puolue sai jokusen kuukauden ajopuuvaiheen jälkeen uuden, nuoren puheenjohtajan, elinkeinoministeri Katri Kulmunin.

Parissa viikossa ei ihmeitä voi tehdä, mutta vahdinvaihdon olisi luullut nostaneen odotuksia.

Entinen mahtipuolue keskusta on gallupeissa hiipunut vasta viidenneksi suosituimmaksi puolueeksi jopa alle 12 prosentin kannatuksella. Tosin gallupin virhemarginaali tämän vielä kuittaa, mutta suunta on puolueelle huolestuttava.

Kulmunin ja puoluejohdon pitää saada potentiaalinen kannattajakuntansa hereille ja houkutella rattaille nuoremman sukupolven edustajia.

Asetelmaa ei helpota säilynyt hallitusvastuu eikä vanha talonpoikaispuolueimago.

Keskustan onnena on, että seuraavat kuntavaalit järjestetään vasta keväällä 2021 ja eduskuntavaalit 2023. Houkuttavamman linjan luomiseen on sentään vielä aikaa.

Syyskuinen mielipidemittaus näyttää selvästi vihreää vain yhdelle puolueelle. Vihreät on vankistanut asemiaan puoluegallupin neljännellä sijalla noin 14 prosentin kannatuksellaan.

Hallituspuolue vihreät on nostanut vaalien jälkeen kannatustaan vielä enemmän kuin oppositiopuolue perussuomalaiset.

Perussuomalaiset on yhä johdossa hiukan alle 20 prosentin kannatuksellaan. Toinen oppositiopuolue kokoomus on samoilla sijoilla pääministeripuolue SDP:n kanssa reilun 17 prosentin kannatuksella.

Vasemmistoliiton kannatus näyttää vakiintuneen nyt hiukan päälle 8 prosenttiin. Puheenjohtaja Li Andersson hehkuttaa puolueensa noususuuntaa vaaleissa ja toivoo saavansa marraskuussa jatkopestin seuraavalle puoluekokouskaudelle.

Oppositiopolitiikka ei ole vielä kyennyt näyttämään kynsiensä terävyyttä, vaikka hallitus on antanut siihen mahdollisuuksia. Hallituspuolueet ovat kaikkiaan onnistuneet pitämään viime aikojen asemansa.

Seuraavat kannatusmittaukset näyttävät poliittisen arjen puserruksessa vielä paremmin puolueiden kansansuosion suuntaa.

Menot