Pääkirjoitukset

Keskustan kenttä valitsee puheenjohtajansa

Se ratkaisee valinnan, kumpi saa tällä viikolla kannattajajoukkonsa liikkeelle keskustan sisällä. Maakuntien väki saattaa haluta antaa Katri Kulmunille vielä mahdollisuuden.
Keskustan nykyinen, vajaan vuoden tehtävässään toiminut puheenjohtaja Katri Kulmuni Hämeenlinnan torilla 20. elokuuta. Kuva: Esko Tuovinen
Keskustan nykyinen, vajaan vuoden tehtävässään toiminut puheenjohtaja Katri Kulmuni Hämeenlinnan torilla 20. elokuuta. Kuva: Esko Tuovinen

Historiansa syvimpään kannatuskriisiin syöksynyt keskusta on ensi lauantaina ison valinnan edessä: antaako istuvalle puheenjohtajalle Katri Kulmunille uusi mahdollisuus, vai vaihtaako uuden kannatusnousun houkuttelemana Annika Saarikkoon.

Kulmuni on kokemattomuuttaan kompastellut, mutta kannatusalho ei ole pelkästään hänen syytään. Taustalla on paljon pidempiaikaisia tekijöitä kuin hänen muutamaa päivää vaille vuoden mittainen puheenjohtajataipaleensa.

On ennenaikaista edes kuvitella, että puolue saavuttaisi takaisin menneitä asemiaan automaattisesti puheenjohtajavaihdoksen avulla.

 

Henkilöt kiinnostavat, mutta erityisesti keskustan tapauksessa on kiinnitettävä huomio myös taustatekijöihin: se ratkaisee valinnan, kumpi saa tällä viikolla kannattajajoukkonsa liikkeelle keskustan sisällä.

Yksi harhaan vievä tekijä asetelmia arvioitaessa on kysyä mielipidetutkimuksessa suomalaisilta, ei siis keskustan kannattajilta, vaan myös muilta, mitä mieltä he ovat puheenjohtajaehdokkaista.

Helsingin Sanomien teettämän kannatusmittauksen (HS 2.9.) mukaan: ”mikäli valinnan tekisi kansa, näyttäisi se kallistuvan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoon”. Mutta kun kansa ei valintaa tee.

 

Keskustan puheenjohtajan nimellä on väliä suomalaisille lähinnä vaalien aikaan ja tuoreeltaan hallituspolitiikan kautta. Siihen taas ei ole tulossa suuria muutoksia, vaikka puheenjohtaja vaihtuisikin.

On toistamisen jälkeenkin toistettava: keskustan puheenjohtajan valitsevat äänivaltaiset puoluekokousedustajat. Maakuntien horjuva puolue saattaa jopa erikseen varoa valitsemasta julkisuudessa jo tulevana puheenjohtajana esiin tuotua Saarikkoa.

Kulmuni ei ole näyttänyt luovuttamisen merkkejä, vaikka kaikki kortit näyttävät alusta asti olleen Saarikolla.

Valinta tapahtuu keskellä uudelleen kriittiseksi muuttunutta koronakriisiä. Keskustan tavanomainen voimannäyttö: suuri joukkokokous ei ole mahdollinen. Kokouksen hajautus vaikuttaa Kulmunin eduksi. Maakuntien väki saattaa hyvinkin haluta antaa hänelle vielä mahdollisuuden.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic