fbpx
Pääkirjoitukset

Kiertotalous haastaa kulutusyhteiskunnan – Kanta-Hämeen kiertotalouden tiekartta on hyvin laaja energian tuotannosta ja materiaalikierrosta ruuantuotantoon ja -kulutukseen

Luonnonvarojen rajallisuus on nykyiselle kulutukselle uhka mutta myös kannustin siirtyä ympäristöystävälliseen toimintaan, kiertotalouteen.
Kantahämäläinen Jospak oy on kehittänyt muovia korvaavan pakkausratkaisun elintarviketeollisuudelle. Pilvi Lukkala punnitsemassa vuokia. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kantahämäläinen Jospak oy on kehittänyt muovia korvaavan pakkausratkaisun elintarviketeollisuudelle. Pilvi Lukkala punnitsemassa vuokia. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kiertotaloudesta on viime vuosien aikana tullut kunnissa ja kaupungeissa ahkeraan toistettu mantra. Niin Forssan, Hämeenlinnan kuin Riihimäenkin seudulla on tunnustettua osaamista ja liiketoimintaa kierto- ja biotaloudessa

Kiertotalouden tavoite on kauaskantoinen ja korkealentoinen: kestävä hyvinvointi ilman ylikulutusta, päästöjä ja jätteitä. Tai ainakin hyvinvointia entistä vähemmillä päästöillä ja jätteillä.

Julkaistu Kanta-Hämeen kiertotalouden tiekartta hahmottelee yhteisiä suuntaviivoja ja toimenpiteitä kohti kestävää kiertotaloutta toteuttavaa maakuntaa, joka käyttää luonnonvaroja vastuullisesti.

Kiertotalouden tiekartta on hyvin laaja energian tuotannosta ja materiaalikierrosta ruuantuotantoon ja -kulutukseen.

Tiekartan toteuttamiseen tarvitaan koko yhteiskuntaa yrityksistä kuntalaisiin saakka. Sitä onkin hyvä esitellä muutenkin kuin Forssan Frushissa ja Hämeenlinnan Open Bioeconomy Week -tapahtumassa.

Kuntalaiset kannattavat asukaskyselyn perusteella vahvasti sitä, että heidän kotikuntansa lisää mm. uusiutuvan energian käyttöä, parantaa julkista liikennettä, helpottaa jätteiden kierrätystä ja viestii vesiasioista.

Uusista kiertotalouden ratkaisuista voi parhaimmillaan syntyä tuottavaa ympäristöystävällistä liiketoimintaa.

Pelkkää voittokulkua ei ole luvassa, sillä haaste on kokoluokassaan valtava pääomia vaativa.

Kiertotaloudella on hallitusohjelman kirjauksista huolimatta vielä pitkä matka Suomen uudeksi Nokiaksi, mutta mahdollisuudet ovat olemassa.

Kiertotaloudesta on kehittymässä vastavoima kulutusyhteiskunnalle, vaikkakin kerskakulutus on yhä voimiensa tunnossa.

Kierrätys on kiertotalouden ydintä, sillä käytetyistä materiaaleista ja jätteistä on jalostettavissa uutta raaka-ainetta.

Kiertotalous ponnistaa luonnonvarojen rajallisuudesta. Asennemuutos on tarpeen valmistuksesta kulutukseen asti.

Kun toista maapalloa ei ole, luonnonvaroja on käytettävä entistä kestävämmin. Muu ei auta.

Asiasanat

Menot