Pääkirjoitukset

Kiina on korruption suurvalta

Korruptio on kuolemaksi.

Näin kovaa kieltä käytti Kiinan väistyvä presidentti Hu Jintao avatessaaan kommunistisen puolueen kokouksen viime viikolla.

Jos korruptiota ei kyetä kitkemään, se voi johtaa jopa puolueen hajoamiseen ja koko Kiinan valtion luhistumiseen, Hu maalaili.

Kerran kymmenessä vuodessa kokoontuva puoluekokous on kumileimasin, joskin hyvin näyttävän näköinen sellainen. Jo hyvissä ajoin ennen kokousta on ollut tiedossa, että Hu Jintaon seuraaja puolueen johdossa on Xi Jinping, jonka elämäntarina on länsilehdistössä jo kerrottu lukemattomia kertoja.

Maailman toiseksi suurin talous ehtii olla monen tiukan paikan edessä, ennen kuin kommunistinen puolue seuraavan kerran kokoontuu. Hun tikun nokkaan nostama korruptio on ongelmista suurimpia, mutta myös talouskasvun ylläpitäminen ja tuloerojen pitäminen kurissa ovat välttämättömiä yhteiskuntarauhan ylläpitämisen kannalta.

Erään kiinalaislehden mielipidekyselyn mukaan tuloerojen kasvu on nuorten kiinalaisten keskeinen huolenaihe. Siksi puolueelle oli nolo paikka, kun juuri puoluekokouksen alla läntiset tiedotusvälineet pääsivät kertomaan ylimmän puoluejohdon keräämistä suunnattomista omaisuuksista.

Kukaan ei syyttänyt puoluepamppuja korruptiosta, mutta siitä huolimatta asiasta kertoneiden tiedotusvälineiden suu tukittiin estämällä pääsy niiden nettisivuille.

Puoluejohdon huoli levottomuuksista on saanut jopa surkuhupaisia piirteitä: pääkaupungin taksit komennettiin lukitsemaan ikkunansa, jotta niistä ei voisi heitellä poliittisia lentolehtisiä.

Cambridgen yliopiston emeritusprofessorin Göran Therbornin mielestä on aivan asiallista olettaa, että 2000-luku on Kiinan vuosisata samassa mielessä kuin 1900-lukua voi pitää Yhdysvaltain vuosisatana. Siksi ei ole ihme, että lännessä seurataan silmä kovana, mitä maassa tapahtuu, aina taksien ikkunoiden lukitsemista myöten.

Arvuuttelu uuden puoluejohdon suuntautumisesta onkin käynyt vilkkaana, jo ennen kuin se on ehtinyt edes tulla valituksi.

Se, miten uusi johto suhtautuu länteen, on toki merkittävää, mutta viime kädessä kaikkein tärkeintä on, miten se kykenee luotsaamaan Kiinan kehitystä niin, että yhteiskuntarauha säilyy.

Hidastuva talouskasvu tekee vakauden säilyttämisen vaikeammaksi, sillä viime vuosikymmenillä kansan suhteellinen rauhallisuus on kirjaimellisesti ostettu rahalla.

On syntynyt keskiluokka, jonka kanssa puolueen on tultava toimeen. Muistutuksena siitä juuri puoluekokouksen alla nähtiin mittavia ja väkivaltaisiakin mielenosoituksia eri puolilla maata– tai ei nähty, sillä puolue teki parhaansa niiden pitämiseksi pois julkisuudesta.

Jos Hu Jintaon maalailemat kauhunäyt valtion romahtamisesta kävisivät toteen, vaikutukset tuntuisivat koko maailmassa. Sellaisen painajaisen edessä puoluejohdon länsimielisyyden määrä olisi aika yhdentekevä asia.

Päivän lehti

8.4.2020