Pääkirjoitukset

Kiinan pysähtyminen olisi isku myös Suomelle

Kiinan talouskasvun hidastuminen on näkynyt voimakkaana heiluntana pörssimarkkinoilla. Epävarmuus siitä, mihin maailman väkirikkain valtio ja toiseksi suurin kansantalous on menossa, on hermostuttanut sijoittajia ympäri maailmaa.

Kiinan reaalitalouden tilasta on hankalaa saada tarkkaa ja luotettavaa tietoa. Bruttokansantuoteluvut saattavat olla miltei yhtä luotettavia kuin Kreikassa 1990-luvun lopussa; siis poliittisessa tarkastelussa vähintäänkin tarkoituksenmukaisia.

Se on ainakin varmaa, että Kiinan talouskasvu on jossain määrin hidastunut.

Jättivaltion elokuinen elvytyskeino on ollut valuutan devalvointi suhteessa dollariin, mikä tosin jäi melko pieneksi, muutamaan prosenttiin. Joka tapauksessa se antaa kiinalaisyrityksille pienen helpotuksen vientimarkkinoilla. Vastaavasti ulkomailta tuotujen hyödykkeiden hinta kiinalaisille nousee.

Maan keskuspankki on myös leikannut korkoja useaan otteeseen vajaan vuoden aikana.

Kiinan merkitystä maailmantalouden kasvulle ei voi väheksyä, juuri tästä syystä markkinoilla hermoillaan. Useiden suomalaisten pörssifirmojenkin liikevaihdosta iso osa tulee Kiinasta. Maailmantalouden toisen veturin hyytyminen näkyisi pienellä viiveellä myös Suomen reaalitaloudessa.

Pelkkää synkkyyttä talousrintamalta ei silti kuulu. Selkeän positiivinen signaali on se, että Yhdysvalloissa bruttokansantuote kasvoi keväällä huomattavasti ennakoitua nopeammin ja samalla maan työttömyysaste supistui.

Komeat kasvuluvut saattavat enteillä lähitulevaisuudessa ensimmäistä koronnostoa paikalliselta keskuspankilta finanssikriisin jälkeen, vaikkakaan varmaa rahapolitiikan kiristäminen ei kansainvälisen epävarmuuden aikana ole.

Pienen Suomen näkökulmasta katsottuna sopii toivoa, että Kiinassa vedetään hetki henkeä ja sen jälkeen maan viranomaiset saavat kasvun jälleen käyntiin. Suomen taloudessa on riittävästi kotikutoisia ongelmia ilman maailmanlaajuista matalasuhdannettakin.

Tällä viikolla sekä OP-ryhmä että Aktia heikensivät jo ennusteitaan kuluvalle ja ensi vuodelle. Kumpikin finanssitalo uskoo neljänteen peräkkäiseen taantumavuoteen. Vertailun vuoksi: Suomen myyttiset mittasuhteet saaneessa lamassa bruttokansantuote valui miinukselle vain vuosina 1991–1993.

Päivän lehti

4.4.2020