fbpx
Pääkirjoitukset

Kiinteistökustannukset kurittavat kuntalaisia

Asuinkustannukset vaihtelevat merkittävästi kunnasta toiseen. Kunnallisissa kustannuksissa on isojakin eroja kaupunkien ja kuntien välillä.
Asumisen juoksevien kustannusten kasvava osuus kalvaa kuluttajien kukkaroa, heikentää ostovoimaa ja uhkaa jäädä pois talojen kunnossapidosta.

Kiinteistöverojen ja muiden kiinteistökustannusten kehitys kulkee kunnissa eri tahtia. Kiinteistöliiton tuore normikerrostalon kiinteistöverojen ja maksujen vertailu todistaa, että erot ovat kasvaneet.

Kaupunkien ja kuntien kiinteistökulut ovat pitkälti nousussa, vaikka muutos on viimevuotista hillitympää.

Eniten kunnallisia kiinteistökustannuksia nostavat kaukolämpö ja sähkö.

Kalleimmassa kaupungissa kunnalliset kustannukset ovat vertailussa kolmasosan korkeammat kuin edullisimmassa kaupungissa.

Kiinteistöliiton 51 kaupungin ja kunnan vertailussa kustannukset nousivat enimmillään tälle vuodelle yli neljä prosenttia, kun muutamissa kunnissa maksut laskivat runsaan prosentin.

Hämeenlinnaa voi kehua siitä, että se lukeutuu kaupunkeihin, jotka supistivat kiinteistökustannuksiaan edellisvuodesta.

Hämeenlinnalaisia raskauttavat edelleen etenkin korkeat kaukolämpömaksut. Kaukolämpö on Hämeenlinnassa vertailukaupungeista toiseksi kalleinta.

Forssassakin halpa kaukolämpö on lähinnä muisto, sillä sen kaukolämpö on vertailukunnista 12. kalleinta. Yli vertailukaupunkien keskiarvokulujen nousee myös forssalainen jätehuolto.

Kanta-Hämeen kaupungeista huokeimmat kiinteistökustannukset ovat Riihimäellä, joka on vertailussa viidenneksi edullisin. Riihimäkeä on kiittäminen huokeahkosta kaukolämmön, veden ja jäteveden sekä jätehuollon kustannuksista.

Hintojen korotukset näkyvät taloyhtiöissä mutkan kautta yhtiövastikkeiden nousuna. Asukkaalle jää laskujen maksajan osa, kun asuinmaksuihin voi vain pienessä määrin itse vaikuttaa.

Monissa kunnissa verotuksen painopistettä on siirretty vähin erin “monopolitaksoihin”. Kiinteistöliiton vertailu antaa aihetta yhä punnita, määräytyvätkö kunnalliset maksut tosiasiallisesti omakustannusperusteisesti vai käytetäänkö niitä piiloveroina.

Kaikista kunnallisista maksuista pitäisi käydä keskustelua siinä kuin tuloveroprosentistakin.

Menot