fbpx
Pääkirjoitukset

Kiitos, HPK!

Uskomaton kausi sai arvoisensa päätöksen.
Kuva: Tomi Vesaharju
Kuva: Tomi Vesaharju

HPK:n tarina päättyneellä kaudella on monella tavalla hieno. Se antaa uskoa monelle muulle pienemmän kaupungin joukkueelle. Ilman tällaisia kertomuksia Liigassa olisi pysyvästi kahden kerroksen väkeä.

Kysymys on joka tapauksessa hengen voitto materiasta. Olisi tavattoman tylsää seurattavaa, jos pelit olisivat pelattuja etukäteen lompakon paksuuden ja pelaajamateriaalin laadun mukaan.

Joskus positiivinen kierre vain syntyy. Se lähtee valmennuksen ja samalla koko organisaation kunnianhimosta ja pitkäjänteisyydestä. Kerhoon on löytynyt riittävä määrä pelaajia, jotka ovat yhdessä ja erikseen kovaa vauhtia menossa omilla urillaan ylöspäin. Tällaiset yksilöt voivat jo yhden kauden aikana kehittyä harppauksin eteenpäin. Kehittymällä itse he kehittävät pelikavereitaan ja samalla itse peliä.

Ei ole ollenkaan merkityksetöntä, että valmentaja Antti Pennasella ja muutamalla runkopelaajalla kuten Petteri Nikkilä, Otto Paajanen ja Robert Leino on pitkä yhteinen historia alkaen juniorisarjoista.

Monelle Hämeenlinnasta liikkeelle lähteneelle pelaajalle tämän kevään tilaisuus oli ainutkertainen. Yhtä selvää on, että moni avainpelaaja jatkaa uraansa suuremmissa seuroissa. Siirtyminen on inhimillistä. Jääkiekkoilijan ura on kuitenkin lyhyt ja rauta on taottava, kun se on kuuma.

Pennanen on vielä nuori ja nouseva valmentaja, mutta silti samassa lauseessa uskaltaa mainita legendaarisen, autokolarissa edesmenneen Herb Brooksin. Brooks valmensi osin tutuista yliopistopelaajista kootun joukkueen Yhdysvaltain väreissä olympiakultaan Lake Placidissa 1980. Matkalla kaatui myös siihen aikaan täysin voittamattomana pidetty Neuvostoliitto.

Seurajoukkueen valmentaminen on erityyppinen prosessi kuin maajoukkueen. Liigaseuran kanssa töitä tehdään kalenterivuosi kerrallaan ja joukkueen kokoonpanossa joudutaan aina tekemään kompromisseja. Maajoukkueessa pitäisi olla käytössä parhaat pelaajat, mutta yhteisiä tapahtumia paljon vähemmän.

Pennasella on hienoja näyttöjä toiminnasta nimenomaan nuorten pelaajien kehittämisessä. Kun heidän kanssaan oppii toimimaan nuorisomaajoukkueessa, sujuu työ myös aikuisten kirjoissa.

Mutta ennen sitä on kesän jälkeen alkamassa HPK:n juhlakausi. Tämän oranssikevään jälkeen Kerhon edesottamuksia tullaan halki Suomen seuraamaan paljon tarkemmin. Jääkiekkoilu on seuratuin urheilulajimme ja Kerhon menestys tuo mittaamattoman piristysruiskeen niin Hämeenlinnan kaupungille kuin koko seutukunnalle.

Menot