Pääkirjoitukset

Kikkailu ehdokkailla laimentaa vaali-intoa

Kansanedustajien oma toiminta syö politiikan uskottavuutta. Onneksi äänestäjillä on eurovaaleissa suurin mahdollinen valta omasta äänestään.
Hämeenlinnalainen Mirka Soinikoski (vihr.) tuuletti eduskuntapaikkaansa vaali-iltana. Hän on ehdolla myös eurovaaleissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnalainen Mirka Soinikoski (vihr.) tuuletti eduskuntapaikkaansa vaali-iltana. Hän on ehdolla myös eurovaaleissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Poliitikot puhuvat mieluusti poliittisen päätöksenteon merkityksestä ja demokratian toiminnan uskottavuudesta. Kansanedustajien oma toiminta viime aikoina ei näitä mitenkään rakenna.

Eduskunta on ensi töikseen halunnut laittaa salin istumajärjestyksen uusiksi onnistuen saamaan aikaiseksi vain ison riidan.

Vielä hankalampaa on vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja vihreiden kikkailu ehdokkailla tulevissa eurovaaleissa.

Eurovaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä jälleen kovin alhaiseksi. Viimeksi viisi vuotta sitten se oli 39,1 prosenttia. Se on harmillista, koska EU-parlamentissa päätetään monista merkittävistä asioista.

Lisäksi Euroopasta on lujaa vauhtia tulossa demokratian ulkoilmamuseo, kun Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä kukin omilla tavoillaan yrittävät panna maailmaa uuteen järjestykseen.

Populististen liikkeiden nousu ja muutamien Itä-Euroopan jäsenmaiden murheellinen kehitys lisäävät sisäistä painetta, kun eurooppalaisen yhteisön pitäisi juuri nyt olla vahvistumaan päin.

Mitä tekevät kotimaiset puolueet? Ne asettavat samoja ehdokkaita molempiin vaaleihin. Äänestäjien kuluttajansuoja on todella kovalla koetuksella, kun kyse on härskistä huijaamisesta.

Vasemmistoliiton nykyinen europarlamentaarikko Merja Kyllönen on ehdolla, vaikka on ilmoittanut, ettei ota paikkaa vastaan. Kyllönen valittiin juuri eduskuntaan kuten vihreiden hämeenlinnalainen Mirka Soinikoski, joka ei myöskään ole lähdössä Brysseliin, vaikka on ehdokkaana.

Erikoisimman mallin tarjoilee kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hän haluaisi ottaa paikan EU-parlamentissa puoleksi vuodeksi, kun Suomi on EU-puheenjohtajana. Tämäkin vain sillä ehdolla, ettei tule valituksi tulevan hallituksen ministeriksi, mikä ei ole selvillä ennen vaalipäivää kolmen viikon kuluttua.

Onneksi äänestäjillä on suurin mahdollinen valta omasta äänestään ja jättää ääniä shoppailevat tuplaehdokkaat kokonaan ilman ääniä.

Laissa olevia puutteita ei pitäisi mistään syystä hyödyntää tällä tavalla. Toivottavasti nyt poliittista uskottavuutta runtelevat puolueet ja niiden ehdokkaat ottavat opiksi.

Päivän lehti

23.1.2020