Pääkirjoitukset

Kiky-kiista sai liitot uhkaamaan lakkoaseella

Edellisen neuvottelukierroksen kirjaukset nousivat nyt keskeiseen asemaan. Teollisuuden ratkaisut vaikeuttavat myös kunta-alan neuvotteluja.
OAJ:n puheenjohtaha Olli Luukkainen, kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen käynnistivät kunta-alan neuvottelut tiistaina Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen
OAJ:n puheenjohtaha Olli Luukkainen, kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen käynnistivät kunta-alan neuvottelut tiistaina Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen

Neljä vuotta sitten sorvatun kilpailukykysopimuksen kiky-tunnit hiertävät myös parhaillaan käynnissä olevalla neuvottelukierroksella.

Vuonna 2016 työntekijöiden työaikaa lisättiin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta. Osa liitoista kirjasi kiky-tunnit työehtosopimustekstiin, osa erilliseen lisäpöytäkirjaan. Kirjaamistavalla on nyt yllättävän suuri merkitys neuvotteluille.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pääsivät loppiaisena sopimukseen, joka ei enää sisältänyt kiky-tunteja. Nyt Teollisuusliitto haluaa poistaa tunnit muistakin sopimuksistaan. Myös Paperiliitto, Ammattiliitto Pro sekä hoitajaliitot Tehy ja Super vaativat ilmaisista kiky-tunneista luopumista teknologiateollisuuden mallin mukaisesti.

Työnantajaliitot luonnollisesti vastustavat pyrkimystä. Myös valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on todennut, ettei Teknologiateollisuuden sopimusta voi soveltaa sellaisinaan muiden liittojen sopimuksiin. Teknologiateollisuuden sopimuksessa kiky-tunnit oli kirjattu ylimääräiseen lisäpöytäkirjaan, kun taas esimerkiksi kuntapuolella varsinaiseen työehtosopimukseen.

Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto sekä Metsäteollisuus ja Paperiliitto palasivat tiistaina neuvottelemaan sopimuksistaan keskenään. Koska neuvottelut ovat edenneet nihkeästi, Teollisuusliitto, Paperiliitto ja Ammattiliitto Pro ovat jo nostaneet esiin lakkokortin. Parin viikon lakot alkaisivat 26. ja 27. tammikuuta.

Etenkin metsä- ja kemianteollisuuden lakko näkyisi todennäköisesti myös tavallisten kansalaisten arjessa, sillä vaikeuttaisi joukko- ja lentoliikennettä ja bensanjakelua.

Suomen pysäyttäminen on perinteisesti ollut tehokas lakkoase. Jos kiky-tunnit päätetään poistaa teollisuuden sopimuksista, on niitä vaikea perustella julkisellakaan puolella, jonka työntekijät maksoivat kikystä edellisellä kerralla suurimman hinnan.

Helppoja näistäkään neuvotteluista ei silti tule.

Kuntatyönantajien laskelmien mukaan kiky-tuntien poistaminen tarkoittaisi sitä, että kuntiin ja kuntayhtymiin tulisi palkata yli 5 000 uutta työntekijää. Se on paljon, kun muistetaan, että esimerkiksi hoiva-ala kärsii jo nyt työvoimapulasta.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic