fbpx
Pääkirjoitukset

Kirjallinen kulttuuriteko

Hämeenlinna on tunnettu kirjailijoistaan. Jostakin heitä vaan tulee! Esimerkin voimaa ei voi vähätellä, mutta ehkä sittenkin “kaiken” takana on myös se, että tänne on helppo tulla, eikä ole myöskään liian vaikea lähteä pois. Kun hämeenlinnalaisuus laajennetaan hämäläisyydeksi, saadaan kasaan hämmästyttävän laaja kirjallinen nimiluettelo Topeliuksesta Kiven kautta Sillanpäähän ja edelleen Lauri Viidasta Väinö Linnaan sekä Vexi Salmeen. Nimiä ei voi yrittääkään luetella yhdessä lehtijutussa.

Hämäläinen kirjallisuus pitää sisällään niin paljon, että on kunnioitettavaa, jos joku edes yrittää tehdä siitä antologian, eli näpeissä pysyvän kokoelman. Filosofian tohtori Pirkko-Liisa Kastari ja toinen hämeenlinnalainen, professori Juhani Niemi tarttuivat toimeen. Hämeen Heimoliiton julkaisemana on ilmestynyt Kultaisilla teillä eli hämäläisen kirjallisuuden antologia. Kirja on kulttuuriteko parhaasta päästä!

Nykykirjallisuuden tuotteliaimpiin kuuluva kaksikko Tapani Bagge ja Juha-Pekka Koskinen ovat ihan turhaan vaatimattomia ja ihmettelevät, miten heidät jo hyväksytään täkäläisiksi kirjailijoiksi (HäSa 22.5), vaikka he ovat “tuontihämäläisiä”. Nyt on jo aika purkaa käsitys, että vaaditaan 30 vuotta ennen kuin tänne muuttanut “muuttuu” hämeenlinnalaiseksi. Kaupunkiin mahtuu lisääkin kirjailijoita ja toivottavasti myös muuttaa.

Kirjallisuus ei kuulu pölyisiin kammioihin, vaan esille ja ihmisten puheenaiheeksi. Tuomas Kyrö on mukavasti ravistanut hölmöjä yleistyksiä kirjailijoista muka ujoina ja syrjään vetäytyvinä. Kirjan aika -festivaalien ohjelma julkaistiin jo nyt, vaikka tapahtuma on vasta syksyllä. On siis koko kesä aika odottaa, että Kyrö ja kumppanit puhuvat pikkutunneille saakka. Syksyä odotellessa on hyvä lukea vino pino kirjoja, etenkin niiden, joiden loma on jo alkamassa.

Menot