Pääkirjoitukset

Kirjallisuus hipoo parhaimmillaan taivaita

Lukeminen tekee ihmisille hyvää, niin henkiselle kuin fyysisellekin hyvinvoinnille. Kirjallisuus on mitä parhain ase myös suvaitsemattomuutta ja suoranaista tyhmyyttä vastaan.
Olli Jalonen oli vuonna 2015 kertomassa Hämeenlinnan teatterissa tuolloin Finlandia-ehdokkaana olleen Miehiä ja ihmisiä -romaanin näytelmäversiosta.

Suomen Kirjasäätiön Finlandia-palkinnoissa on kysymys paljon tärkeämmistä asioista kuin korkeista ja rahallisestikin merkittävistä kansallisista tunnustuksista.

Tärkeät asiat tapahtuvat juhlien välissä. Siksi kirjallisuutta – ja lukemista – on nostettava esille jatkuvasti.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneen Olli Jalosen Taivaanpalloa on sanottu tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslauluksi. Sitä se todellakin on, mutta tässä tapauksessa myös koko kirjailijan aikaisempi tuotanto on poikkeuksellisen merkittävä.

Hämeenlinnalainen Jalonen on lukemisen vaatimaton suurlähettiläs. Hän ei korota ääntään, mutta puheessa on vahva viesti: lukekaa ihmiset, lukekaa.

Kirjallisuus ei ole vain ylevää korkeakulttuuria, vaan sen pitää edelleenkin kuulua sirpaloituvassa ja osin myös kaoottisessa maailmassa ihmisten jokapäiväiseen elämään. Hyvä kirja on valo keskellä pimeää.

Lukeminen tekee ihmisille hyvää, niin henkiselle kuin fyysisellekin hyvinvoinnille.

Keskeisiä suomalaisia huolenaiheita ovat ihmisten eriarvoistuminen, ikääntyminen sekä lasten ja nuorten pahoinvointi. Nämä asiat nähdään aivan liian usein pelkkinä taloudellisina kysymyksinä.

Kirjallisuus voi vaikuttaa asioihin aidosti ja oikeasti, sekä suoraan että välillisesti. Aseena se on mitä parhain myös suvaitsemattomuutta ja suoranaista tyhmyyttä vastaan.

Lukeminen on yhä keskeinen oppimisen ja sivistymisen tapa. Digitalisoituminen kaikenlaisine mahdottominekin mahdollisuuksineen ei ole sitä muuksi muuttanut. Kieli on edelleenkin keskeinen sivistyksen väline ja väylä.

Kirjallisuus on tilintekoa menneeseen ja kurkotusta tulevaisuuteen. Olli Jalosen tapauksessa se tähtää kantavana teemanaan aina tähtitaivaisiin asti.

Jalonen on toinen suomalainen kirjailija, joka on nyt palkittu Finlandialla kaksi kertaa. Hänen lisäkseen samaan on yltänyt vain suomenruotsalainen runoilija Bo Carpelan (1926–2011).

Poikkeuksellista on se, että myös Olli Jalosen puoliso Riitta Jalonen on saanut vuonna 2004 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkinnon.

Sadan vuoden päästäkin Hämeenlinna tunnetaan Jalosten kotikaupunkina. Laatukirjallisuus kestää ajan hampaan.

Myös päättäjien on kuunneltava, mitä kirjailijalla on sanottavaa.

Kirjailijan teosten on puhuttava puolestaan. Siksi voidaan vaatia ja edellyttää, että keskeiset poliittiset päättäjät ja sellaisiksi pyrkivät lukevat Jalosen keskeiset teokset tai ainakin Taivaanpallon, ajatuksella ja ajan kanssa.

Teos on monisäikeinen ja siitä saa jokaisella lukukerralla jotakin uutta. Kirja ei parhaimmillaan ole todellakaan pois heitettävä kertakäyttöesine, vaan siihen voi palata aina uudelleen.

Taivaanpallo on viimevuotisen Finlandia-voittajan Juha Hurmeen Niemen tavoin esimerkki siitä, miten kaunokirjallinen teos voi olla myös vaikuttavaa ja hämmästyttävän tarkkaa tietokirjallisuutta.

Peräkkäisiä Finlandia-voittajia siivittää työssään ehtymätön tiedonjano. Sitä he sammuttavat edelleen lukijoidensa puolesta.