Pääkirjoitukset

Kirkkojen seinille ei pidä kuvitella Jeesus-mörköjä

Uskonnon tuputtaminen koululaisille ei ole kenenkään intressissä. Hiljentyminen lukukauden päätteeksi tekee kuitenkin kaikille hyvää uskonnollisuuteen katsomatta.
Jokioisten Miinan koulun perinteisen joulujuhlan esiintyjiä kymmenen vuoden takaa. Kuva: Seppo Pessinen
Jokioisten Miinan koulun perinteisen joulujuhlan esiintyjiä kymmenen vuoden takaa. Kuva: Seppo Pessinen

Aina joku pahoittaa mielensä koulujen lukukauden päätösjuhlien ja niiden mahdollisen uskonnollinen luonteen takia – niin taas tulevienkin kuusijuhlien lähestyessä.

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen puuttui kouvolalaisen koulun kirkossa pidettyyn joulujuhlaan. Kantelun tilaisuudesta oli tehnyt Uskonnottomat Suomessa ry.

Apulaisoikeusasiamiehen hampaissa oli sekä tilaisuuden sisältö että pitopaikka. Sisältöä koskeva osuus oli perusteltu, kirkkotilaa koskeva sitä vastoin kovasti kiistanalainen.

Lukukauden kaikille pakollisten päättäjäisten ei pidä tietenkään olla luonteeltaan uskonnollisia. Kouvolan juhla oli sellainen.

Kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta on samalla kannalla apulaisoikeusasiamiehen kanssa (HS 12.11.): Kouvolan juhla oli ongelmallinen, koska se oli selkeästi uskonnon harjoittamista, kun siellä mm. noudatettiin jumalanpalveluksen kaavaa.

Kirkon seinissä ei kuitenkaan ole mitään Jeesus-mörköä, joka estäisi kouluja järjestämästä niiden sisällä myös täysin neutraaleja ja tavanomaiseen koulutyöhön kuuluvia juhliaan.

Koulut saattavat järjestää tapahtumiaan seurakuntien tiloissa jo pelkästään sen vuoksi, ettei niillä ole muuta juhlatilaa käytettävissään.

Avainasemassa on koulun ja vanhempien välinen tiedonkulku. Uskonnon tuputtaminen nykyajan koululaisille ei ole kenenkään intressissä. Hiljentyminen lukukauden päätteeksi tekee kuitenkin kaikille hyvää uskonnollisuuteen katsomatta.

Linjaukset pelisäännöistä ovat selkeät. Pelkkä Suvivirsi tai Enkeli taivaan ei tee tilaisuudesta uskonnollista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ovat joutuneet selittämään, mihin he oikein ovat Kouvolan tapauksessa ottaneet kantaa puolustaessaan lasten oikeutta joulukirkossa käymiseen. Siitähän ei ollut edes kysymys.

Totta kai oikeus joulukirkkoon – joulun sanomasta puhumattakaan – pitää olla kaikilla, mutta sen pitää perustua vapaaehtoisuuteen.

Tahallisesta asioiden sekoittamisesta ei ilmeisesti ollut kysymys, mutta kärkkäästä irtipisteiden keräilystä kyllä.