fbpx
Pääkirjoitukset

Kirsikkapuisto kannattaa toteuttaa taiten – Pauli Vuoren, 83, tarjous on vastaansanomaton

Kirsikan kukintaa Helsingin Roihuvuoressa kesäkuussa vuonna 2021. Kuva: Soile Toivonen

Helsingin Roihuvuoren vuonna 2007 avattu kirsikkapuisto on osoittautunut some-suomalaisten suursuosikiksi.

Lahdessa kirsikkapuisto avattiin viime keväänä Launeen keskuspuiston yhteyteen asukasidean pohjalta.

Kaupunkien on kuunneltava asukkaitaan nimen omaan tällaisissa, vallan mainiosti toteutettavissa asioissa, jotka lisäävät kiistatta asumisviihtyvyyttä.

Välttämättä ideoiden toteuttamiseen ei tarvita suuria taloudellisia panostuksia, vaan enemmänkin joustavuutta ja avointa suhtautumista.

Hämeenlinnassa kirsikkapuistoon on tullut aika ottaa kantaa, kun eläkeläisaktivistiksi kuvailtu kaupunkilainen Pauli Vuori on esitellyt unelmansa: rantareitin varrelle Sairionrantaan istutettavan kirsikkapuiston.

Vuori on varautunut jopa maksamaan taimet. Alustavasti tarkoitukseen kuluisi 5000 euroa 83-vuotiaan eläkeläisen omia rahoja. Lisäksi taimien saatavuuskin on jo varmistettu.

Pauli Vuoren tarjous on vastaansanomaton.

Alustavasti kaupungin vastaus on ollutkin myönteinen. Ei se voi muuta ollakaan!

Parhaimmillaan puiden istuttamiseen voitaisiin päästä jo tulevalla syysistutuskaudella.

Jos Hämeenlinna haluaa uskottavasti kuulla kaupunkilaisia ja toteuttaa heidän toiveitaan, kirsikkapuisto on perustettava. Siitä ei ole kahta sanaa.

Kirsikkapuisto on kuitenkin suunniteltava huolellisesti. Se on vuosien ja vuosikymmenten ilon aihe, luonnollisesti varsinkin keväisin.

Rantareitin varsi on perusteltu paikka, koska se on kaupungin suosituin ulkoilureitti ja radan varresta kirsikkapuiden näyttävä kukinta olisi myös junalla ohi matkustavien silmien alla.

Puisto ei ole sillä valmis, että puut istutetaan. On varauduttava jo nyt myös puiston suosioon ja niinkin tyypillisen tylsään asiaan kuin puistokävijöiden autojen pysäköintiin.

Lahden kirsikkapuistoa on ollut tukemassa Hokkaido-Suomi-yhdistys ja Roihuvuoressakin japanilainen kulttuuri on ollut vahvasti mukana.

Hämeenlinnassakin on kutsuttava kirsikkapuiston suunnitteluun mukaan japanilaisen kulttuurin asiantuntemusta. Kirsikkapuisto kannattaa suunnitella kerralla taiten. Lisäksi sen vaalimiseen pitää sitoutua.

Japanilaiset turistit ovat löytäneet tähän asti seudulle ihailemansa Sibeliuksen perässä. Viime vuosina suosikkikohteisiin on kuulunut Panssarimuseo. Jo piankin Hämeenlinnassa voi olla myös pieni pala Japania kaikkien ihailtavaksi.

Menot