Pääkirjoitukset

Kissalan pojista riittää kissanhännänvetoa

Hallitus päätyi varsin odotetusti ohjaamaan varoja sisäiseen turvallisuuteen. Poliitikkojen hehkutuksesta huolimatta panostus tarkoittaa poliisien määrän pitämistä vasta nykytasollaan, noin 7200 henkilössä.

Ilman lisärahoitusta poliisien määrä olisi pudonnut kipeästi alle 7000:n, jonka sisäisen turvallisuuden selonteko linjasi vuosi sitten minimiksi. Viimeaikaiset terroriteot saivat poliitikot heivaamaan kurssia.

Vielä vuosikymmenen alussa poliiseja oli Suomessa lähes 7900. Suomessa on suhteellisesti vähiten poliiseja kansalaista kohti: yksi poliisi noin 730 asukasta kohti, kun eurooppalainen keskiarvo on yksi poliisi neljääsataa kohti.

Poliisijärjestöjen tavoitteena on nostaa poliisien määrä takaisin yli 7500:n, mutta nykylinjauskin helpottaa.

Poliisin nykymäärän säilyttäminen ei ole pitävä tae kansalaisten arjen turvalle, vaikka poliisin näkyminen silloin tällöin katukuvassa luo turvallisuuden tunnetta. Turvallisuuden uhat kolkuttelevat rajojamme.

Punnittavaa riittää aina poliisin tehtävistä asti.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vain 39 prosenttia suomalaisista uskoo poliisin pystyvän nykyisillä resursseillaan turvaamaan kansalaisten arkielämää erittäin tai melko hyvin.

Yli puolet pitää poliisien määrän vähentämistä ja määrärahojen pienentämistä vakavana uhkana Suomen sisäiselle turvallisuudelle. Kyselyn teetti Taloustutkimuksella Suomen poliisijärjestöjen liitto.

Lisäksi puolet vastaajista uskoo sisäisen turvallisuuden olevan kymmenen vuoden päästä nykyistä heikompi.

Huoli poliisien hiipuvista resursseista on ollut jatkuvaa. Poliisin vahvuus on Kanta-Hämeessäkin hitaasti pudonnut, mikä näkyy partioiden määrissä. Tehokkuuden lisäämisessä ja priorisoinnissa pää tulee ennen pitkää vetävän käteen.

Erikoista on, että poliisi on Suomessa hakenut säästöjä jopa painottamalla työvuoroja arkiin ja päivävuoroihin, jotta yövuoro- ja viikonloppulisät eivät nielisi vähiä varoja.

Eduskunnan on taattava riittävät henkilöstöresurssit, joilla poliisi voi hoitaa tehtävänsä ja varmistaa kansalaisten turvallisuuden. Kaiken vakuudeksi pitäisi vakavasti harkita yli vaalikausien ulottuvia parlamentaarisia päätöksiä poliisin resursseista.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic