Pääkirjoitukset

Kiusaaminen ei katso kelloa eikä koulupihaa

Koulukiusaaminen ei elä enää koulun nurkissa, vaan on pesiytynyt netin kätköihin. Kiusaamisen siirtyminen nettiin haastaa aikuiset, joiden sosiaalisen median taidot kalpenevat nuorten edessä

Ilkeiden huhujen ja muokattujen kuvien ketju saa netissä hetkessä monumentaaliset mittasuhteet.

Verkkokiusaaminen saattaa lisäksi jatkua kauan, ennen kuin aikuinen saa siitä selon. Kaikki osallistujat eivät edes miellä tekevänsä kovin väärin, kun ”kaikkihan somessa rappaavat”.

Nettikiusaaminen on usein rajumpaa kuin koulun pihalla tai käytävällä, koska netti mahdollistaa kiusanteon kasvottomana ja nimettömänä. Vielä pahempaa on, että nettikiusaaminen onnistuu älypuhelimin vaikka missä ja koska tahansa. Opettajat, joille vastuuta mieluusti tarjotaan, ovat kiusaamisen uusien muotojen kanssa pulassa.

Kulttuuri- ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esittää nettikiusaamisen kieltoa koulujen järjestyssääntöihin, jolloin kouluaikana verkkoon kuvattu tai ladattu kiusausviesti olisi rikkomus, josta voisi seurata jälki-istuntoa. Järjestyksenpitokeinoja onkin kirkastettava, mutta kouluaikamääre on keinotekoinen, joskin vastuunjakona ymmärrettävä. Kiusaaminen ei katso kelloa. Eikä kouluajan ulkopuolella tehty nettikiusaus ole yhtään sen hyväksyttävämpää.

Säännöistä sopiminen oppilaiden kanssa yhdessä on kaunis ja sitouttava periaate, mutta ei olisi kovin toimivaa, jos koulusta toiseen on erilaisia tulkintoja.

Ministerin avauksessa olennaista on asiantuntijatyöryhmän perustaminen selvittämään uusia puuttumiskeinoja nettikiusaamiseen. Heillä on valtuutus esittää myös lakimuutoksia.

Tarvitaan KiVa koulun ja Ei kiusaamiselle -hankkeen lisäksi uusia toimintamalleja. Valvontaa ei pidä sälyttää vain opettajakunnan vastuulle. Kodeissa on keskusteltava nettikäyttäytymisestä. Kiusaamisen vastaisessa työssä kaikkien on oltava samalla puolella.

Nuorilla itsellään on kiusaamisen nykymuodoista paras asiantuntemus. Se pitää valjastaa hyväntekoon.

Nettikiusaamisen kitkeminen vaatii ennen kaikkea lapsilta ja nuorilta rohkeutta asettua yhteisrintamaan kiusaamista vastaan, vaikka helpompaa olisi välttää kiusaajien huomio. Kiusaamisen kierre täytyy saada netissä poikki.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic