Pääkirjoitukset

Kiusaamiselle ei saa kääntää selkäänsä

Valtakunnallinen koulurauha on julistettu taasen alkaneeksi. Koulurauhan vaaliminen on välttämätöntä, sitä painottavat synkät tiedot koulukiusaamisesta.
Pelon ja ahdistuksen sijaan koulutyön olisi herätettävä iloa ja intoa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pelon ja ahdistuksen sijaan koulutyön olisi herätettävä iloa ja intoa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valitettavasti lähes joka kymmenes koululainen kokee rauhanomaisen yhteiselon sijaan kiusaamista.

Koulurauhan julistus muistuttakoon jokaista lasta, nuorta ja aikuista, että kaikilla on rikkomaton oikeus hyvään, turvalliseen ja tasa-arvoiseen, viihtyisään sekä kannustavaan koulunkäyntiin.

Koulurauhan puolestapuhujina on arvovaltainen joukko presidentistä Poliisihallitukseen ja Mannerheimin lastensuojeluliitosta Opetushallitukseen ja vanhempainliittoon.

Koulurauhaohjelmasta on tullut Suomelle pienimuotoinen vientituote, mutta se ei tarkoita sitä, että kotikentällä kaikki olisi hyvin.

Tämän vuoden koulurauhateemaksi on valikoitunut vastuu ja sloganiksi: Pidetään huolta. Puhuttelevampi olisi tosin käskymuoto: Pidä huolta!

Kummioppilaat, tukioppilaat ja kiusaamisen vastainen työ ovat toimivia keinoja, jotka edistävät koulurauhaa. Kiusaamisen ehkäisy ja koulurauhan edistäminen vaativat pitkäjänteistä työskentelyä.

Päämääränä on oppilaiden ja koko koulun yhteisöllisyys ja mukava ilmapiiri, joka tukee oppimista sekä lasten ja nuorten kasvua.

Jokaisen oppilaan pitää kokea olevansa kouluyhteisönsä hyväksytty jäsen.

Suomessa on yhä liikaa koulukohtaisia eroja suhtautumisessa kiusaamiseen. Kiusantekoa ei voi painaa villaisella, vaan siihen on aina puututtava, kunhan siitä vain saa vihiä. Ongelmia ei pidä lakaista maton alle.

Koulurauhaa on rakennettava joka vuosi uudelleen ja siitä huolehdittava herkeämättä. Koulurauhan rakentamisessa keskeistä on oppilaiden osallistaminen. Ketään ei pidä jättää yksin saatikka kiusata.

Koulukiusaamisella on pahimmillaan vakavia seurauksia, jotka voivat lannistaa elämänilon aikuisikään saakka.

Koulurauha ponnistaa monista pienistä teoista, erilaisuuden hyväksymisestä ja keskinäisestä kunnioittamisesta.

Kiusaamisen taltuttamiseksi tarvitaan ennen muuta päättäväistä toimintaa ja moniammatillista viranomaisyhteistyötä.

Kiusaamiselle ei pidä kääntää selkäänsä. Jokaisella on suoranainen velvollisuus puuttua heti kiusaamiseen.

Mainos