fbpx
Pääkirjoitukset

Kiusaamisen selittely paljasti asennemaailman

Kiusaaminen on tuomittava kaikissa muodoissaan – niin kouluissa lasten ja nuorten kesken kuin muutoinkin – yksiselitteisesti ja ilman vähäisintäkään vähättelyä.
THL:n kyselyn mukaan Forssan yläkoululaisista 7,4 prosenttia oli koulukiusattu vähintään kerran viikossa. Hämeenlinnassa sekä Hattulassa luku oli 7,5 ja Janakkalassa 6,8. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ylen MOT nosti koulukiusaamisen esille ilmeisen ja samalla valitettavan tarpeellisella tavalla.

Kiusaamisesta ei puhuta liikaa niin kauan kuin tätä väkivallan muotoa esiintyy.

Sysmän yhtenäiskoulu oli esimerkkinä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2017 kouluterveyskyselyn pohjalta tehdyssä jutussa.

Jos joka kolmas alakoululaisista kertoo joutuneensa jatkuvasti kiusatuksi, on jotakin pahasti pielessä.

Sysmäläiset ovat tavallisia päijäthämäläisiä, joiden arvo- ja asennemaailma saattaa olla jopa hyvinkin keskimääräinen. Juuri siksi sikäläisen rehtorin mm. lasten ja nuorten pukeutumisesta kiusaamiselle selityksiä hakenut lausunto on niin surullisen kuvaava kuin se on.

Olennaista on se, että lausunnon takaa paljastui yleisempi asennemaailma. Poikkeava käytös tai ulkonäkö nähdään edelleen sellaisina, että ne antavat vapaat kädet – kiusaajille.

Kun haetaan vähänkään syitä kiusatuiksi joutuneista, ollaan pettävällä pohjalla, mikä lähenee luvan tai ainakin perustelun antamista kiusaamiselle.

Pitää olla täsmälleen päinvastoin. On korkea aika kasvaa maailmaan, jossa erilaisuutta ymmärretään kaikissa muodoissaan ja se hyväksytään – ehdoitta ja itsestään selvyytenä.

Kiusaaminen on tuomittava kaikissa muodoissaan – niin kouluissa lasten ja nuorten kesken kuin muutoinkin – yksiselitteisesti ja ilman vähäisintäkään vähättelyä.

Lapset ja kasvavat nuoret ovat erilaisia ja keskinäiset suhteet ovat usein vaikeita tai erittäin vaikeita. Siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Vanhemmilla ja myös kouluilla on vastuu paljosta, on aina ollut. Mikään ristiriita ei kuitenkaan ole sovittelematon.

Maailma on muuttunut aikaisempaa kovemmaksi, kun muun muassa sosiaalinen media antaa kiusaajille tehokkaan välineen hyökkäyksilleen.

Ei ole olemassa edes arviota siitä, mitä kaikkea surua ja murhetta sekä pahaa oloa kiusaaminen aiheuttaa myös sitä kokeneiden myöhemmässä elämässä.

Turvallisuus on suomalaisen koulun ja elämäntavan tärkein ominaispiirre ja perusta. Siitä on pidettävä kiinni täysin ilman varauksia.

Menot