Pääkirjoitukset

Kivihiili on musta tahra Suomi-neidon helmassa

Kivihiili on musta tahra metsän puihin nojailevan Suomi-neidon helmassa. Kivihiilen viekoituksena on sen kohtuullinen hinta ja helppo saatavuus.
Synkkä hiilivoima on Suomessa vielä voimissaan mutta hiipumaan päin. Kuva: Jouko Hanninen

Kivihiilellä on näin pakkasten paukkuessa yhä keskeinen rooli kaukolämmön tuotannossa erityisesti muutamassa suuressa kaupungissa kuten Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Ilkikurista on se, että näissä kaupungeissa vihreiden kannatus on suurta.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on nostanut profiiliaan esittämällä lakia kivihiilen käytön kieltämiseksi energiantuotannossa ensi vuosikymmenen loppupuolella.

Tilastokeskuksen tuore ennakkotieto todistaa, että kivihiilen käyttö sähkön- ja lämmöntuotannossa on viime vuodet ollut laskussa. Hiilivoiman käyttö on vähentynyt Suomessa 10 viime vuoden aikana hyvinkin 40 prosenttia.

Hiilentuonti ei ole nappikauppaa. Kivihiiltä käytettiin viime vuonna sähkön- ja lämmöntuotannossa 3,1 miljoonaa tonnia.

Kivihiilen kielto Suomessa kuulostaa kovin kunnianhimoiselta, mutta osin on kyse hyvästä PR:stä. Viime vuoden alussa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) halusi selvityksen kivihiilen energiakäytön lopettamisesta Suomessa jo 2025.

Energia-ala todisteli, että aikaa kivihiilettömyyteen tarvitaan ainakin vuosikymmen. Niinpä hallitus esittää kivihiilikiellon alkamaan toukokuussa 2029. Lakiesitys on eduskunnan käsittelyssä.

Lisäksi kirittäjäksi on suunniteltu useiden kymmenien miljoonien eurojen kannustetukea niille kaupunkien kaukolämpöyhtiöille, jotka luopuvat kivihiilestä pika-aikataululla vuonna 2025.

Kivihiilen käyttö loppuisi toisaalta ilman kieltolakiakin 2030-luvun aikana. Suurosa kivihiililaitoksista on muutenkin suunniteltu korvattaviksi 10 vuoden päästä.

Esimerkiksi Vantaa ja Espoo aikovat hiilineutraaleiksi vuodeksi 2030, mutta Helsinki vasta 2035. Helsinkiä kalvaa se, että kielto uhkaa tyrehdyttää energiayhtiön tuoton.

Kivihiilen käytön korvaaminen biopolttoaineilla nostanee energian hintaa nykyisissä hiilivoimalakaupungeissa.

Rahalla saa kuitenkin puhtaan omantunnon – kunhan saastuttavaa hiiltä ei korvata tolkuttomalla öljyn ja turpeen käytöllä.