Pääkirjoitukset

Kivulloinen yrityskauppa toteutuu

Ruotsalaisen teräsyhtiö SSAB:n ja suomalaisen Rautaruukin yhdistyminen toteutuu. Ruotsalaisten miljarditarjous Rautaruukin osakkeenomistajille meni läpi, kun 95 prosenttia heistä hyväksyi osakkeiden vaihtotarjouksen. Jännitystä kesti loppuun saakka, sillä peräti 45 prosenttia osakkeenomistajista ilmoitti hyväksymisestään vasta tarjousajan viimeisenä päivänä. Kenties he uskoivat tarjouksen vielä paranevan ja siksi he empivät loppuun saakka.

Into luopua Rautaruukista ei alkuun ollut kovin suurta ja tarjousaikaa oli jatkettava kahteen otteeseen. Kun Euroopan unionin myönteinen kanta kaupalle ratkesi viime viikolla, se rauhoitti loputkin epäilijät.

Suomen valtio perusti teräsyhtiö Rautaruukin vuonna 1960. Tuolloin yksityisiä pääomasijoittajia ei markkinoilla juuri liikkunut ja vain valtiolla oli kykyä ottaa mittava riski. Yhtiö perustettiin varmistamaan metalli- ja telakkateollisuuden raaka-ainetoimitukset sekä hyödyntämään kotimaisten kaivosten malmeja.

Aika ja toimintaympäristö ovat muuttuneet sitten teräsyhtiön perustamisen. Euroopasta on tullut Rautaruukille kilpailtu sisämarkkina-alue ja globaalin kaupan esteitä on madallettu niin, että teräs kulkee maailmalla maasta ja maanosasta toiseen koko lailla rajoituksitta. Alalla, jossa tuotantokapasiteetti ylittää kysynnän, yritysten kilpailukyky ratkaisee niiden kohtalon.

Rautaruukki on kärsinyt markkinaosuuksiensa menetyksestä ja maailman terästuotannon ylikapasiteetista, ehkä jopa enemmän kuin ruotsalainen ostajansa. Yhtiön pörssiarvo on pudonnut peräti viidennekseen huippuarvostaan.

SSAB:n ja Rautaruukin fuusiolla haetaan juuri uutta kilpailukykyä ja uskotaan suuruuden ekonomiaan. Uusi yhtiökin on edelleen pieni yritys Euroopassa ja etenkin maailmalla.

Fuusion sulattelu ja uuden toimintakulttuurin synnyttäminen kestää aikansa, mutta uusi organisaatio aloittaa muutaman viikon kuluttua, elokuun alussa. Yhtiön päätösvallasta 75 prosenttia on ruotsalaisilla ja sen mukainen on myös sen ylin johto. Rautaruukkilaisia on toki mukana, mutta painotus on selkeästi SSAB:n suuntaan.

Toistaiseksi on ennenaikaista arvioida, kuinka uusi teräsjätti järjestää tuotantonsa, suljetaanko tehtaita ja jos tähän päädytään, niin kummassa maassa. SSAB:n ja Rautaruukin fuusio ei poistanut mihinkään alan perusongelmaa, teräksen ylituotantoa ja huonoa hintaa.

Kauppaa on kerkeästi arvosteltu virheeksi, joka suistaa Suomen entistä syvemmälle tytäryhtiötalouden syövereihin. Epäilyille on perusteensa, jäljet pelottavat ja ovat kovin tuoreita. Microsoftin pois potkimien nokialaisten mittavat irtisanomiset järkyttivät erityisesti siksi, että kaupan julkistamistilaisuudessa vakuuteltiin vallan muuta. …

Myös Stora Enso, Sonera ja Nordea ovat esimerkkejä yrityksistä, joiden päätösvalta on vankasti ruotsalaisissa käsissä.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic