Pääkirjoitukset

Kofi Annan teki odotetun ratkaisun

Kansainvälinen politiikka on kovaa peliä, välillä se saa surkuhupaisia ja irvokkaita piirteitä. Tähän sarjaan on laskettava Venäjän presidentti Vladimir Putinin kommentit sen jälkeen, kun YK:n ex-pääsihteeri Kofi Annan ilmoitti jättävänsä Syyrian erityislähettilään tehtävän.

Putin kovasti pahoitteli ratkaisu ja innostui ylistämään Annanin taitoja. Itänaapurin ykköspoliitikko myös toisti jälleen kerran, että Syyrian väkivallan kierre pitää katkaista.

Maailman johtavien poliitikkojen – myös Putinin – täytyi tietää, mikä päätös Kofi Annanilta oli odotettavissa. Kysymys oli ainoastaan siitä, koska hän heittää pyyhkeen kehään.

Annan vetää elokuun loppuun asti Syyrian rauhanprosessia YK:n ja Arabiliiton valtakirjalla. Näköpiirissä ei ole minkäänlaista edistystä, joten erittäin arvostetun diplomaatin työt asiallisesti on tehty.

Kofi Annan sai esityksilleen olemattoman vähän tukea Venäjältä ja Kiinalta. Näiden kahden maan päätöksissä paino oli aivan muualla kuin Syyrian kaiken aikaa kiihtyvän sisällissodan päättämisessä.

Vaikka Putin esitti hämmästynyttä, Venäjä sai Annanin ratkaisussa aivan sitä, mitä se tilasi.

YK:n entistä pääsihteeriä ei voi syyttää malttamattomaksi. Annan jaksoi puurtaa ja hakea sovintoa jo alun perin äärimmäisen vaikeaan tilanteeseen. Päinvastoin voi kysyä, miten hän jaksoi näinkin kauan kuunnella ja sietää tyhjiä lupauksia.

Mitä nyt? Tähän kysymykseen sekä YK:n että maailman johtavien valtioiden on löydettävä vastaus. On siitäkin huolimatta, että tietä rauhaan etsi ehkä kaikkein parhaiten tehtävään sopiva diplomaatti.

Ratkaisun avaimet eivät olleet missään vaiheessa Kofi Annanin käsissä. Syyrian kohtaloa sanelee edelleen ennen muuta juuri Venäjän ja Kiinan käyttäytyminen.

Hämmentävien kommenttien asemesta Putinin Venäjä voisi tehdä selviä esityksiä, joilla verenvuodatus Syyriassa voitaisiin nopeasti saada loppumaan.

Kuinka pitkä matka on rauhaan? Tätä voi ainoastaan arvailla, mutta se on murheellisen selvää, että Syyrian sisällissota johtaa ilmeisesti vielä tuhansien ihmisten kuolemaan. Merkittävä osa menehtyneistä on siviilejä: lapsia, naisia ja vanhuksia.

Kaiken keskellä on täysin varma, että maan diktaattorin, presidentti Bashar al-Assadin ja hänen lähipiirinsä aika on ohi. Ajatus maan rauhoittumisesta ja al-Assadin vallan paluusta on poissa laskuista.

Kokonaisuutena Syyrian tilanne on järkyttävä ja lohduton. Taistelut jatkuvat, veri vuotaa, kaupunkeja tuhoutuu kortteli korttelilta ja inhimillinen kärsimys lisääntyy. Silti lopputulos on jo saneltu: tulevaisuudessa odottaa uusi Syyria.

Maailman johtavat valtiot ja YK ovat sivuraiteella. Nyt voi lähinnä toivoa, että al-Assadin hallinto murenisi sisältä päin. Presidentin sisäpiiri tuntuu kuitenkin jatkavan tuhoon tuomittua sotaa Syyrian kansaa vastaan.