Pääkirjoitukset

Kohteliaisuuskäynti kansankodissa

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailua Tukholmassa odotettiin länsinaapurissa kuin kuuta nousevaa. Samalla innolla ruotsalaiset ovat suhtautuneet viime päivinä vain kuningasperheen iloisiin vauvauutisiin.

Myös suomalaisittain Barack Obaman vierailu oli odotettu ja merkityksellinen.

Obaman keskustelevaan tyyliin sopi mainiosti tavata pohjoismaisia kumppaneita ennen hänen loppuviikon varsinaista työrupeamaansa, Pietarin G20-maiden kokousta.

Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden välillä ei ole ongelmia, mikä antoi mahdollisuuden rentoon ja vapautuneeseen vuoropuheluun.

Välilasku matkalla Pietariin on ennen muuta sulka Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin hattuun.

Ruotsi on purkanut rajusti omaa puolustustaan, mutta samaan aikaan osallistunut Yhdysvaltain ja sen liittolaisten rinnalla Libyan ja Afganistanin operaatioihin. Takavuosina se olisi ollut Ruotsille mahdoton ajatus. Onkin arveltu, että Obaman vierailu oli kiitos tai jonkinlainen kädenojennus yhteistyöhalusta.

Obama tuli Tukholmaan ensi sijassa tapaamaan Ruotsin, mutta myös Pohjoismaiden johtoa. Amerikkalainen tyyli on niputtaa pienet maat yhteen.

Pohjoismaiden esiintyminen yhdessä suurvaltaan päin on paikallaan, koska silloin ääntä myös kuunnellaan. Maiden erilaiset Nato-suhteetkin tuovat kannanottoihin korkeintaan muodollisia sävyeroja.

Presidentti Sauli Niinistö on päässyt tapaamaan aikaisemminkin amerikkalaista virkaveljeään, mutta tällä kertaa keskiviikon työillallisella presidentit ehtivät vaihtaa rauhallisesti myös muutaman ajatuksen.

Diplomatian pelisäännöt rajaavat vahvasti sitä, mitä tapaamisesta kerrottiin julkisuuteen.

Asialistalta ei paljon poiketa yleensäkään valtiojohtajien tapaamisissa. Tällä kertaa tiedettiin, että keskeisiä asioita ovat talouteen, energiaan ja ympäristöön liittyvät kysymykset.

Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että päivänpolttavin aihe oli kuitenkin Syyria.

Obama on noudattanut edeltäjiinsä verrattuna huomattavasti varovaisempaa linjaa ja luopunut Yhdysvaltain sumeilemattomasta maailmanpoliisin roolista sovittelevampaan suuntaan.

Obamalla olikin omista lähtökodistaan täysi syy olla kiinnostunut Pohjoismaiden kannasta Syyrian tilanteeseen.

Suomen virallinen linja kuuluu, että YK:n turvallisuusneuvoston on oltava keskeisessä roolissa, kun mahdollisesta operaatiosta päätetään. On peräti harvinaista, että Yhdysvaltain presidentiltä voi saada aitoa vastakaikua tällaiseen maltilliseen linjaan.

Barack Obaman vierailun turvajärjestelyt ovat massiiviset. Amerikkalaiset ovat luokitelleet Ruotsin ”korkean riskin maaksi” aikaisemman poliittisen väkivallan vuoksi. Suomen ja Ruotsin erot ovat toisinaan pieniä, mutta tässä niistä on yksi: Suomi on kiistatta turvallisempi.

Päivän lehti

22.1.2020