Pääkirjoitukset

Kökkötraktori karkaili pahoin Sipilän käsistä

Kohu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Terrafame-piposta oli lähinnä vitsi. Nyt on nauru kaukana, kun arviot kökkötraktorin karkailusta pääministerin käsistä lähtevät lentoon.

Sipilän hallitus antoi Terrafamelle pari viikkoa sitten 100 miljoona euroa lisää rahaa. Sitten kävi ilmi, että pääministerin sukulaisten omistama yritys on saanut tilauksen kaivosyhtiöltä.

Pääministerin mahdollinen jääviysongelma on tutkittava. Asiat ovat valitettavasti usein sitä, miltä ne näyttävät.

Sipilän asema on noussut laajaan ja kriittiseen keskusteluun jo ennen kuin laillisuusvalvoja on sanonut asiasta viimeisen sanansa. Keskustelua ei voi some-Suomessa hallita.

Tähän on pääministerinkin oltava tyytyminen. Hän kuitenkin ryhtyi ilmeisesti malttinsa menettäneenä hyökkäykseen Yleä vastaan. Juuri silloin Sipilän olisi pitänyt vetää henkeä pari kertaa.

Pääministeri ilmoitti luottamuksensa valtiolliseen yleisradioyhtiöön olevan täysi nolla. Se oli harvinaisen kova ilmoitus.

Erityisen huonoa harkintaa pääministeriltä oli lähettää Ylen toimittajalle yksityisiltä kansalaisilta saamiaan sähköpostiviestejä, joista osassa oli lähettäjän nimi. Oliko se kenties jopa viestintäsalaisuuden rikkomista?

Suomen Kuvalehti väitti pääministerin vaientaneen Ylen. – Siitä vyyhti vasta lähtikin purkautumaan.

Enää ei olekaan kysymys pääministerin jääviysongelmasta, vaan sananvapaudesta, siitä, kuka sanoo ja kuka käskee, kun tehdään päätöksiä Ylen ohjelmien ja ylipäätäänkin median sisällöstä.

Toimittaja Ruben Stillerin oli ollut määrä käsitellä pääministerin jääviysongelmaa ohjelmassaan. Seuraavassa Stillerin ohjelmassa nähdään, miten rääväsuinen, mutta sittenkin harvinaisen kiltti toimittaja saa muikisteltua suunsa kiinni asiasta.

Ylen päätoimittaja vastaa ohjelmien sisällöstä. Se on laatujournalismin kivijalka yleisemminkin. Jos ulos on lähtemässä huonoa sisältöä, sille on pantava stoppi.

Juha Sipilän mahdollisuudeksi jäi keskiviikkona selittää asiat parhain päin ja toivoa, että koko arvoton soppa unohtuu. Ennuste on huono, koska ikivanha vuoden 1993 kökkötraktorikin köröttelee yhä.

Ylen keskustalaisia radiojohtajia ei saa nimitellä Ruben Stillerin silloiseen tapaan vaarallisiksi kökkötraktoreiksi, ei, mutta asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä, ilman poliitikkojen valkopesua.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic